Παραμένει εντός χρονοδιαγράμματος ο Νότιος Διάδρομος Αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν και [European Commission]

Ο Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου, θα ξεκινήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη μέχρι το 2020, δήλωσαν ο υποστηρικτές του χθες (23 Φεβρουαρίου), παρά τον κίνδυνο καθυστερήσεων που εμφανίστηκαν σε αυτό το εγχείρημα το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Οι πολιτικοί και οι υπουργοί οι οποίοι συναντήθηκαν στο Μπακού υποστήριξαν την αξία 40 δις $ και την έκταση 3.500 χλμ αλυσίδας αγωγών, η οποία αποτελεί ένα βήμα προς τον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης. Ο Trans Adriatic Pipeline (TAP) είναι το τελευταίο μέρος του έργου, ο οποίος μαζί με τον Trans Anatolian Pipeline στα τουρκικά σύνορα, διασχίζοντας την Ελλάδα και την Αλβανία καταλήγει στην Ιταλία.

Αλλά ο αργός ρυθμός των εργασιών στην περιοχή Puglia της Ιταλίας και η αυξανόμενη ανησυχία για την ικανότητα του Αζερμπαϊτζάν να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προσφοράς φυσικού αερίου – που αντιμετωπίζει εγχώρια ελλείμματα – έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη στο έργο.

Οι χορηγοί προσπάθησαν να απαλύνουν τις ανησυχίες. Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα δήλωσε ότι οι εργασίες για να απομακρυνθεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τον TAP στη νότια Ιταλία – ένα άλσος με πάνω από 200 αρχαία ελαιόδεντρα – θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου).

Τα δέντρα στέκονται ως το τελευταίο εμπόδιο στην καλύτερη μέχρις στιγμής απόπειρα της Ευρώπης να αποκτήσει πρόσβαση σε νέους προμηθευτές φυσικού αερίου. Οι τοπικές αρχές επιθυμούν ο αγωγός να δρομολογηθεί ξανά μακριά από το άλσος, το οποίο περιλαμβάνει δέντρα τα οποία θεωρούνται ότι είναι πάνω από 400 ετών. Αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει ένα έργο, το οποίο σε τρία χρόνια, θα μεταφέρει το ισοδύναμο του 10% των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας στην Ευρώπη.

«Δεν υπάρχουν προβλήματα με την κατασκευή του ιταλικού τμήματος του αγωγού TAP» δήλωσε ο Καλέντα στους δημοσιογράφους στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ δεσμεύτηκε να παραδόσει το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στην ώρα του, δηλώνοντας ότι οι καθυστερήσεις είναι απαράδεκτες, αν και ακόμη και φάνηκε να αφήνει αιχμές για την καθυστέρηση από την Ιταλία. «Κάποιος μπορεί να αναζητήσει δικαιολογίες σε οικολογικά προβλήματα, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλα τα οικολογικά πρότυπα γίνονται απολύτως σεβαστά και το έργο θα παραδοθεί εγκαίρως», δήλωσε ο Αλίεφ. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ Maroš Šefčovič δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν σε εξέλιξη για την επαναφύτευση των δέντρων εγκαίρως.

Ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Νατίγκ Αλίεφ δήλωσε ότι χώρες όπως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία και το Μαυροβούνιο, οι οποίες επιδιώκουν να ενταχθούν στον Trans Adriatic Pipeline προσφέρουν νέες δυνατότητες. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ένα τμήμα του TAP θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί στην Ελλάδα, την Αλβανία και στην Ιταλία, ενώ ένα άλλο μέρος μπορεί να τροφοδοτήσει μια ξεχωριστή σύνδεση, που είναι γνωστή ως το Ioanian Adriatic Pipeline, στην Αλβανία και να ανεβαίνει μέσω των Βαλκανίων. Ο Αλίεφ δήλωσε ότι Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε επίσης να εξάγει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία όταν η γραμμή διασύνδεσης Βουλγαρίας-Ελλάδα (IGB) ολοκληρωθεί το 2019.

X