Ορυχείο Turow: Η Πολωνία ελπίζει σε πρόοδο στις συνομιλίες με τους Τσέχους

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε στην Πολωνία να σταματήσει τις εργασίες στο ορυχείο Turow στα σύνορα με την Τσεχική Δημοκρατία. [EPA-EFE/Aleksander Kozminski]

Η Πολωνία ελπίζει να σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την νέα τσεχική κυβέρνηση σχετικά με το ανοιχτό λιγνιτωρυχείο Turow κοντά στα σύνορα -η πιο σοβαρή διαμάχη μεταξύ των δύο μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και δεκαετίες- σύμφωνα με την δήλωση του πρωθυπουργού της Πολωνίας την Τρίτη.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε στην Πολωνία να σταματήσει τις εργασίες στο ορυχείο Turow στα σύνορα με την Τσεχική Δημοκρατία, αφού η Πράγα διαμαρτυρήθηκε για περιβαλλοντικές ζημιές σε τσέχικα χωριά. Αυτό θα σήμαινε επίσης το κλείσιμο ενός κοντινού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Η Πολωνία έχει μέχρι στιγμής αψηφήσει την εντολή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) από τον Μάιο.

«…δεν σκοπεύουμε σε καμία περίπτωση να σταματήσουμε τη λειτουργία του ορυχείου, τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Το ορυχείο και ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολωνικά νοικοκυριά», δήλωσε ο Mateusz Morawiecki.

«…είναι δυνατόν να τερματιστεί αυτή η διαμάχη με την τσεχική πλευρά φιλικά… ελπίζω ότι τον Ιανουάριο θα προχωρήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, ίσως και νωρίτερα, αλλά δεν θα ήθελα να προδικάσω τα γεγονότα εδώ», πρόσθεσε.

Τον Νοέμβριο, το τσεχικό υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η νέα πρόταση της Πολωνίας για την επίλυση της διαφοράς ήταν απαράδεκτη. Πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με την επερχόμενη κυβέρνηση που σχηματίστηκε αυτόν τον μήνα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.