Οι Βαλεαρίδες Νήσοι στοχεύουν στην καθαρή ενέργεια, εμπνέοντας 26 νησιά της ΕΕ

Βαλεαρίδες Νήσοι [EPA-EFE/CATI CLADERA]

Το σχέδιο των Βαλεαρίδων Νήσων της Ισπανίας που σκοπό έχει να αλλάξει στο 100% την ισχύ της καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας από την εξόρυξη άνθρακα έγινε πρόσφατα νόμος, ενώ 26 νησιά της ΕΕ δρομολόγησαν πριν λίγες ημέρες μια νέα καθαρή ενεργειακή στρατηγική.

Μετά την πρώτη ανακοίνωση του νόμου το περασμένο έτος, η Μαγιόρκα, η Μενόρκα, η Ίμπιζα και η Φόρεντερα στοχεύουν στην επίτευξη 100% καθαρής ανανεώσιμης ενεργείας μέχρι τα μέσα του αιώνα, ενώ σταδιακά θα αποσύρουν τα πετρελαιοκίνητα οχήματα και θα κλείσουν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μαγιόρκα, και τα δύο μέχρι το 2025.

Ο Ιταλός ιδιοκτήτης του σταθμού παραγωγής ενέργειας, Endesa, συμφώνησε να διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας, με τα συνδικάτα να αναφέρουν πως είναι εντάξει με τη συμφωνία.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι. Η ισπανική ένωση αυτοκινήτων ANFAC κατήγγειλε ότι ο νέος νόμος είναι “μεροληπτικός και οπισθοδρομικός”, και πως καμία άλλη χώρα δεν απαγορεύει συγκεκριμένες τεχνολογίες.

“Υπονομεύει την ελευθερία διακίνησης ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών, ως έναν από τους πυλώνες της ΕΕ”, τόνισε πηγή από τη ANFAC. “Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεσμεύονται για την απανθρακοποίηση του στόλου, αλλά αυτό το μέτρο είναι δυσανάλογο.”

Σύμφωνα με το νόμο τα νέα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα θα διοχετευθούν μέχρι το 2035, ενώ οι κερδοφόρες επιχειρήσεις μίσθωσης αυτοκινήτων των νησιών θα μεταβούν σε πλήρη ηλεκτροκίνηση.

Ο πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων, Francina Armengol, δήλωσε ότι ο νέος νόμος όχι μόνο θα προστατεύει το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους που ζουν εκεί.

“Με το νέο νόμο μας, θα γίνουμε πιο παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί και θα ενισχύσουμε τη διεθνή εικόνα μας. Και το πιο σημαντικό, με αυτό το νόμο, κερδίζουμε σε ποιότητα ζωής και σφραγίζουμε ένα εγγυημένο μέλλον για τα νησιά μας “, δήλωσε ο Armengol.

Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας δεν μπόρεσε να περάσει νόμους σχετικά με την κλιματική αλλαγή και αυτό είναι ένα χωρίς προηγούμενο, βήμα για τα νησιά. Η εθνική κατάσταση είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα, καθώς ο Ισπανός ηγέτης Pedro Sánchez κάλεσε σε πρόωρες εκλογές.

Ο νέος νόμος των Βαλεαρίδων άρχισε να ισχύει, καθώς 26 νησιά σε ολόκληρη την ΕΕ δρομολόγησαν μια νέα στρατηγική για καθαρή ενέργεια.

26 ευρωπαϊκά νησιά ξεκινούν τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια – η Σίφνος στα πρώτα έξι

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινά σήμερα τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης σε ένα μέλλον με καθαρή ενέργεια για τα νησιά, προκειμένου να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες ώστε να γίνουν πιο αυτάρκεις, ευημερούσες και βιώσιμες.

Σήμερα, 26 ευρωπαϊκά νησιά ξεκίνησαν επισήμως …

Η Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει να βοηθήσει τα νησιά να εκμεταλλευτούν τους ανανεώσιμους πόρους που διαθέτουν. Δημιουργήθηκε για να αντικατοπτρίζει το συγκεκριμένο σύνολο ενεργειακών προκλήσεων και ευκαιριών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών.

Τα 26 νησιά προέρχονται από την Κροατία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Τα 26 νησιά που έχουν επιλεγεί παρουσιάζουν αξιοσημείωτο δυναμικό και ενθουσιασμό για την ανάπτυξη ισχυρών και διαρκών συνεργασιών με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς γύρω από τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια”, δήλωσε ο Dominique Ristori, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Ακολουθώντας το συγκεκριμένο μονοπάτι, όχι μόνο θα καταστούν περισσότερο ενεργειακά ανεξάρτητα και βιώσιμα ως νησιωτικές κοινότητες, αλλά επιπλέον θα αποτελέσουν πηγές έμπνευσης τόσο για άλλα νησιά, όσο και για την Ευρώπη ως σύνολο”.

Η μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια και η ενθάρρυνση της αυτάρκειας θα φέρουν, κατ’ ελπίδα, θέσεις εργασίας και ευκαιρίες στα νησιά καθώς και μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Έχει δημιουργηθεί μια γραμματεία που θα διευκολύνει τη μετάβαση αυτή και θα παρέχει πόρους για να συμπεριλάβει όλες τις πτυχές των κοινοτήτων. Κατά την πρώτη φάση, θα αναπτύξουν και θα δημοσιοποιοήσουν το αναλυτικό σχέδιο μετάβασης σε καθαρή ενέργεια έως το καλοκαίρι του 2019, ενώ τα υπόλοιπα 20 νησιά θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2020.

Ο νέος νόμος των Βαλεαρίδων νήσων θα δοκιμάσει στην πράξη τη διακήρυξη Καθαρής Ενέργειας για τα Νησιά της ΕΕ αλλά “το έκαναν μόνοι τους και πήραν την πρωτοβουλία”, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τύπου.

(το κείμενο επιμελήθηκε στην ελληνική έκδοση ο Θοδωρής Καραουλάνης)