Οι Ολλανδοί θα χρησιμοποιήσουν άνθρακα για να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο για τον χειμώνα

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί φυσικό αέριο για να χρησιμοποιηθεί για τα σπίτια το χειμώνα, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Streat 1. [Shutterstock/Rudmer Zwerver]

Η Ολλανδία θα χρησιμοποιήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα τους επόμενους μήνες για να αποθηκεύσει φυσικό αέριο για τον επερχόμενο χειμώνα, αναφέρουν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης Dutch News.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί φυσικό αέριο για να χρησιμοποιηθεί για τα σπίτια το χειμώνα, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Streat 1.

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε περικοπή των προμηθειών προς την Ολλανδία στις 31 Μαΐου, αφού η ολλανδική εταιρεία χονδρικής πώλησης GasTerra αρνήθηκε να υποκύψει στην απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώσει σε ρούβλια, υπό τον φόβο παραβίασης των κυρώσεων της ΕΕ.

Μια άλλη επιλογή ήταν η χρήση φυσικού αερίου από την επαρχία Γκρόνινγκεν. Ωστόσο, σημειώθηκε αύξηση των σεισμών και έτσι η δραστηριότητα επιβραδύνθηκε.

Ο υφυπουργός Μεταλλείων Χανς Βίγιμπριφ δήλωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει τα κοιτάσματα του Γκρόνιγκεν το 2023 ή το 2024, αλλά θα τα κρατήσει ανοιχτά προς το παρόν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Το φυσικό αέριο του Γκρόνιγκεν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. Η επιθεώρηση ορυχείων είναι πολύ σαφής σχετικά με αυτό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν απειλείται η δημόσια ασφάλεια», δήλωσε.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου η Γερμανία δήλωσε ότι θα επιστρέψει επίσης στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για την αποθήκευση φυσικού αερίου μετά την ανακοίνωση της Gazprom.

Ενώ η Ολλανδία δεν αντιμετωπίζει έλλειψη φυσικού αερίου, το βήμα αυτό γίνεται προληπτικά. Σύμφωνα με τον υπουργό Κλίματος Ρομπ Γέτεν, «αν δεν ήταν ιδιαίτερες εποχές, δεν θα το κάναμε ποτέ αυτό. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού».

Σύμφωνα με τους Dutch Times, ο Γέτεν προέτρεψε επίσης τους πολίτες να επικεντρωθούν στον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου. «Μπορεί να είναι περίεργο να ζητάτε κάτι τέτοιο το καλοκαίρι, αλλά κάθε κυβικό μέτρο φυσικού αερίου μετράει. Γι’ αυτό κάντε μικρότερα ντους και αυξήστε τη μόνωση του σπιτιού σας τώρα, για να χρησιμοποιείτε λιγότερο φυσικό αέριο το χειμώνα».