Οι φινλανδικές ένοπλες δυνάμεις αντιτίθενται στην κατασκευή αιολικών πάρκων λόγω αμυντικών ανησυχιών

Σύμφωνα με τον στρατό, η απόσταση μεταξύ μιας ανεμογεννήτριας και μιας εγκατάστασης ραντάρ πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα. Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν ζώνες σκιάς, παρεμβαλλόμενες αντανακλάσεις και λάμψεις που δυσχεραίνουν την περιφερειακή επιτήρηση. [Shutterstock/Oleksii Sidorov]

Δεν θα πρέπει να κατασκευαστούν περισσότερα αιολικά πάρκα στην Ανατολική Φινλανδία, καθώς οι ανεμογεννήτριες διαταράσσουν τις επιχειρήσεις των ραντάρ κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις.

Οι ανεμογεννήτριες ύψους άνω των 50 μέτρων ή που βρίσκονται κοντά σε στρατηγικές περιοχές απαιτούν πράσινο φως από τις ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με τον στρατό, η απόσταση μεταξύ μιας ανεμογεννήτριας και μιας εγκατάστασης ραντάρ πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα. Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν ζώνες σκιάς, παρεμβαλλόμενες αντανακλάσεις και λάμψεις που δυσχεραίνουν την περιφερειακή επιτήρηση.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, περίπου το 80% των δηλώσεων που δόθηκαν από τον στρατό σχετικά με τη δημιουργία αιολικών πάρκων ήταν θετικές μέχρι που άλλαξε η κατάσταση ασφαλείας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της αίτησης της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Φέτος, η πλειονότητα των αιτήσεων για αιολικά πάρκα απορρίφθηκε, καθώς η συμφιλίωση της κίνησης της Φινλανδίας προς την αυτάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια και την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανησυχίες για την ασφάλεια, περιέπλεξε την κατάσταση.

Οι περιφερειακές ανισορροπίες θα αυξηθούν, καθώς η πλειονότητα των αιολικών πάρκων θα εγκατασταθεί στο δυτικό τμήμα της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι το ανατολικό τμήμα θα χάσει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Οι ανατολικές κοινότητες ζητούν ήδη αποζημιώσεις για να καλύψουν τις απώλειες.

Σύμφωνα με τη Φινλανδική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, η αιολική ενέργεια περιλαμβάνει σήμερα περίπου το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη Φινλανδία. Ο στόχος είναι να φθάσει το 27% έως το 2025. Μέχρι το τέλος του 2022, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν περίπου χίλιοι σταθμοί αιολικής ενέργειας στη χώρα.