Οι Ευρωπαίοι γίγαντες των φορτηγών εγκαταλείπουν το ντίζελ, για χάρη του υδρογόνου

volvo_truck

Οι επτά σημαντικότεροι κατασκευαστές φορτηγών δεσμεύτηκαν την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου να σταματήσουν να πωλούν οχήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα έως το 2040, καθώς μια νέα μελέτη – ορόσημο επισημαίνει ότι το υδρογόνο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τροφοδοσία των βαρέων οχημάτων μεταφορών τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, οι CNH, Daimler, DAF, Ford, MAN, Scania και Volvo υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα κοινή δήλωση με το Ινστιτούτο Έρευνας για το Κλίμα του Πότσνταμ, σύμφωνα με την οποία δεσμεύθηκαν να καταργήσουν τα ορυκτά μέχρι το 2040.

Όπως υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση, «η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 το αργότερο υποδεικνύει ότι έως το 2040 όλα τα νέα εμπορικά οχήματα, που πωλούνται πρέπει να είναι χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Και αυτή είναι μια δέσμευση στην οποία προχωράει η βιομηχανία εμπορικών οχημάτων για πρώτη φορά ».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Scania, Henrik Henriksson, δήλωσε: «Εάν οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές θέλουν να διατηρήσουν τον ρόλο τους στην υπηρεσία της κοινωνίας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Όχι μόνο είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι απαραίτητο, αλλά ξέρουμε ότι είναι εφικτό και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».

Η φιλόδοξη δήλωση των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι σύμφωνη με αυτό που έχει περιγράψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη νέα της στρατηγική για την αειφόρο κινητικότητα, η οποία στοχεύει σε 80.000 φορτηγά μηδενικών εκπομπών έως το 2030 και όλες οι νέες πωλήσεις να γίνουν πράσινες έως το 2050.

«Αξιόπιστα και αποτελεσματικά οχήματα μηδενικών εκπομπών έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στην αγορά, αλλά θα χρειαστεί να αυξήσουμε γρήγορα τον αριθμό και το εύρος τους τα επόμενα χρόνια», αναφέρει η κοινή δήλωση των μεγάλων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Προσθέτει δε, ότι «αυτό απαιτεί αλλαγή του μοντέλου, με απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα ως τον κύριο ενεργειακό φορέα και μάλιστα το συντομότερο δυνατό», ενώ προειδοποιεί ότι «οι πωλήσεις των οχημάτων μηδενικών εκπομπών δεν πρόκειται να απογειωθούν όσο το πετρέλαιο παραμένει φθηνότερο».

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευρωβινιέτας για την οδική χρέωση και μια επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ενεργειακή φορολογία του μπλοκ, είναι πιθανό να μετατοπίσουν το βάρος από τα ορυκτά καύσιμα προς την ηλεκτρονική κινητικότητα, τα καύσιμα υδρογόνου και τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η ΜΚΟ καθαρής κινητικότητας Transport and Environment καλωσόρισε τη δέσμευση των αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το άλογο της Τροίας για την αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων. Η μόνη λύση είναι οι γνήσιες τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών (όπως οι μπαταρίες και το H2)».

Σύμφωνα με κοινή μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τις κυψέλες υδρογόνου της ΕΕ, μια εταιρική σχέση ιδιωτικού-δημόσιου τομέα με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών στην αγορά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν το υδρογόνο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Μάλιστα, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα φορτηγά κυψελών υδρογόνου (FCH) μπορούν να καταστούν ανταγωνιστικά ως προς το κόστος τους έως το 2027, εάν το υδρογόνο μειωθεί στα 6 €/kg, και επισημαίνει την «υψηλή λειτουργική ευελιξία και τον σχετικά σύντομο χρόνο ανεφοδιασμού».

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες σχετικά με τις ηλεκτρικές μπαταρίες και την ικανότητά τους να τροφοδοτούν μεγάλες μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, αν και η εφαρμογή τους σε αστικές διαδρομές σε συνδυασμό με σύγχρονους αυτοκινητόδρομους αποδίδει ισχυρά αποτελέσματα.

Το κόστος υδρογόνου θα πρέπει να μειωθεί με την αύξηση της προσφοράς, καθώς όλο και περισσότεροι συμμετέχουν στο δίκτυο. Το είδος του υδρογόνου που θα χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό οχημάτων θα καταλάβει επίσης κρίσιμο μέρος της συζήτησης, καθώς τόσο το «γκρι» όσο και το «μπλε» υδρογόνο χρησιμοποιούν και ορυκτά αέρια στις διαδικασίες παραγωγής τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ένα βασικό σενάριο όπου το κόστος και η παραγωγή οχημάτων προχωρήσουν θετικά, τα φορτηγά υδρογόνου θα μπορούσαν να καταλάβουν το 17% των νέων πωλήσεων έως το 2030, συμβάλλοντας στο επίπεδο αναφοράς των 80.000 καθαρών οχημάτων της Επιτροπής.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα βαρέα φορτηγά FCH στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορούν να καταστούν πρωτοπόρα στις τις εφαρμογές υδρογόνου, προβάλλοντας τα περιβαλλοντικά και εμπορικά οφέλη στην Ευρώπη», υπογραμμίζεται σε μια άλλη δήλωση των κατασκευαστών φορτηγών και άλλων ενδιαφερομένων.

Η μελέτη παραδέχεται ότι δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του κλάδου, οι αγορές οχημάτων FCH θα περιλαμβάνουν αρχικό ασφάλιστρο αγοράς περίπου στο 20% σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις ντίζελ.

Ωστόσο, είκοσι δύο τεχνολογικά και άλλα εμπόδια εντοπίστηκαν από τους συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένου και του δισταγμού των καταναλωτών σχετικά με τη νέα τεχνολογία, αλλά πρόσθεσαν ότι «κανένα από αυτά τα εμπόδια δεν θεωρείται απροσπέλαστο για την επιτυχή εμπορευματοποίηση».

Όμως, ένα σημαντικό εμπόδιο επί του παρόντος είναι το μικρό μέγεθος του δικτύου ανεφοδιασμού – ένας περιορισμός που υφίσταται και για τα ηλεκτρικά οχήματα. Η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν κληθεί να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση των νέων υποδομών με έμφαση εκεί όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

«Επιπλέον, η υποδομή ανεφοδιασμού H2 πρέπει να αναπτυχθεί σημαντικά και να συγχρονιστεί με τις πωλήσεις φορτηγών FCH», προσθέτει η μελέτη.

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο έτος, η Επιτροπή αναμένεται να επανεξετάσει την οδηγία για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων ως μέρος μιας τεράστιας επικαιροποίησης όλης της νομοθεσίας σχετικά με το κλίμα. Αυτό είναι πιθανό να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του υδρογόνου στην ατζέντα.

Οι οδικές μεταφορές δεν οι μόνες που διεκδικούν ένα κομμάτι της πίτας του υδρογόνου και δεδομένης της περιορισμένης προσφοράς, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από βιομηχανικές εγκαταστάσεις – όπου γενικά αναγνωρίζεται, ότι είναι ο τομέας όπου το καύσιμο μπορεί να αποφέρει τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά κέρδη – αλλά και από άλλους κόμβους μεταφορών.

Για παράδειγμα ο σιδηρόδρομος αναδύεται με ταχύτητα ως υποψήφιος για την αποανθρακοποίηση με τη χρήση υδρογόνου, ειδικά σε περιοχές όπου η ηλεκτροδότηση είναι δύσκολη ή πολύ δαπανηρή, ενώ υπάρχουν επίσης τεράστιες δυνατότητες στη χρήση του καυσίμου στην αεροπορία και τη ναυτιλία, αν και τα πρωτότυπα μοντέλα είναι προς το παρόν ανώριμα.

[Δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]

X