Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ρουμανίας, η παραγωγή μειώθηκαν φέτος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INS, η παραγωγή φυσικού αερίου της Ρουμανίας ήταν κοντά στους 2,38 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (toe) την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, μειωμένη κατά 6,1% (ή 153.700 toe) σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Agerpres. [Shutterstock/Avigator Fortuner]

Η Ρουμανία εισήγαγε λιγότερο φυσικό αέριο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022 από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Η τοπική παραγωγή μειώθηκε επίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INS, η παραγωγή φυσικού αερίου της Ρουμανίας ήταν κοντά στους 2,38 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (toe) την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, μειωμένη κατά 6,1% (ή 153.700 toe) σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Η Ρουμανία εισήγαγε κατά το πρώτο τετράμηνο 802.800 toe φυσικού αερίου, σημειώνοντας επίσης μείωση 6,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Για το σύνολο του 2022, η επιτροπή πρόγνωσης της Ρουμανίας εκτιμά ότι η τοπική παραγωγή θα ανέλθει σε 7,45 εκατ. τόνοι φυσικού αερίου, αυξημένη κατά 2% περίπου σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να μειωθούν κατά 20% σε 2,33 εκατ. τόνοι.

Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των εισαγωγών στην κατανάλωση φυσικού αερίου της Ρουμανίας αυξήθηκε, καθώς μειώθηκαν οι ποσότητες που εξορύσσονται από ώριμα κοιτάσματα, ενώ η ανάπτυξη υπεράκτιων έργων καθυστέρησε λόγω αλλαγών στη νομοθεσία.

Όμως η κατάσταση αναμένεται να ανατραπεί τα επόμενα χρόνια, καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε νέο νόμο, ο οποίος είναι φιλικότερος προς τους επενδυτές.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ρουμανία παρέλαβε τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου που εξορύχθηκαν από ένα μπλοκ στη Μαύρη Θάλασσα, την πρώτη νέα υπεράκτια ανάπτυξη φυσικού αερίου στη χώρα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.