Οι χώρες της G7 δεσμεύονται να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία

Η δήλωση της Ομάδας των Επτά - Γαλλία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες - δεν διευκρίνισε ακριβώς ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβει η κάθε χώρα για να απομακρυνθεί από τη ρωσική ενέργεια. [EPA-EFE/Guido Bergmann]

Η ομάδα των G7 δεσμεύτηκε την Κυριακή (8 Μαΐου) να σταματήσει σταδιακά την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και εξέδωσε μια καυστική δήλωση στην οποία κατηγορεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έφερε «ντροπή» στη Ρωσία με την εισβολή του στην Ουκρανία.

Η δήλωση της Ομάδας των Επτά – Γαλλία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες – δεν διευκρίνισε ακριβώς ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβει η κάθε χώρα για να απομακρυνθεί από τη ρωσική ενέργεια.

Ήταν όμως μια σημαντική εξέλιξη στη συνεχιζόμενη εκστρατεία για την άσκηση πίεσης στον Πούτιν μέσω του ακρωτηριασμού της ρωσικής οικονομίας και υπογραμμίζει την ενότητα της διεθνούς κοινότητας κατά των ενεργειών της Μόσχας.

«Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, μεταξύ άλλων με τη σταδιακή κατάργηση ή την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου. Θα διασφαλίσουμε ότι θα το πράξουμε εγκαίρως και με τάξη και με τρόπους που θα παρέχουν χρόνο στον κόσμο να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

«Αυτό θα πλήξει σκληρά την κύρια αρτηρία της οικονομίας του Πούτιν και θα του στερήσει τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Πρόοδος στην ΕΕ για την προτεινόμενη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, χωρίς ακόμη συμφωνία

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς η G7 πραγματοποίησε την Κυριακή την τρίτη συνάντησή της για φέτος μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Δύση έχει επιδείξει μέχρι στιγμής στενό συντονισμό στις ανακοινώσεις της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά δεν έχει κινηθεί με τον ίδιο ρυθμό όταν πρόκειται για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν αποτελούσαν μεγάλο καταναλωτή ρωσικών υδρογονανθράκων, έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή τους.

Αλλά η Ευρώπη εξαρτάται πολύ περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο. Η Βουλγαρία απείλησε την Κυριακή να μην υποστηρίξει τη νέα δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, εάν η βαλκανική χώρα δεν λάβει παρέκκλιση από την προτεινόμενη απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό που παραδίδεται μέσω αγωγών της σοβιετικής εποχής, αντιμετωπίζουν την πρόκληση να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές και έχουν επίσης ζητήσει παρέκκλιση από την απαγόρευση.

Για να πάρει όλα τα μέλη της ΕΕ στο πλευρό της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή αλλαγές στο σχεδιαζόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ώστε να δοθεί στις τρεις χώρες περισσότερος χρόνος για να αλλάξουν τον ενεργειακό εφοδιασμό τους, δήλωσαν πηγές της ΕΕ.

«Έχουμε ακόμη δουλειά να ολοκληρώσουμε, σε πνεύμα αλληλεγγύης, τις εγγυήσεις που είναι απαραίτητες για τις συνθήκες εφοδιασμού με πετρέλαιο των κρατών μελών που βρίσκονται σήμερα σε μια πολύ ειδική κατάσταση όσον αφορά τον εφοδιασμό με αγωγούς από τη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία της ΕΕ και η Επιτροπή.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, όλες οι χώρες της ΕΕ θα σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό εντός έξι μηνών και ρωσικά διυλισμένα προϊόντα έως το τέλος του έτους.

Η βελτιωμένη πρόταση θα έδινε στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία βοήθεια για να αναβαθμίσουν τα διυλιστήριά τους ώστε να επεξεργάζονται πετρέλαιο από αλλού και θα καθυστερούσε την έξοδό τους από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το 2024.

Θα υπάρξει επίσης μια τρίμηνη μεταβατική περίοδος πριν από την απαγόρευση των ναυτιλιακών υπηρεσιών της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, αντί για ένα μήνα όπως είχε αρχικά προταθεί, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που εξέφρασαν η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος σχετικά με τις ναυτιλιακές τους εταιρείες, πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δηλώσει ότι στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα φέτος, αν και η Γερμανία έχει αντιταχθεί στις εκκλήσεις για πλήρες μποϊκοτάζ, με τα κράτη μέλη να συνεχίζουν τις εντατικές διαπραγματεύσεις την Κυριακή.

Η G7 χτύπησε επίσης τον Πούτιν προσωπικά για τις ενέργειές του στην Ουκρανία.

Ο «απρόκλητος επιθετικός πόλεμος» του Ρώσου προέδρου εναντίον του ανατολικοευρωπαίου γείτονά του έχει φέρει «ντροπή στη Ρωσία και στις ιστορικές θυσίες του λαού της», ανέφερε η ομάδα στην ανακοίνωσή της.

«Η Ρωσία παραβίασε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, ιδίως τον Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος σχεδιάστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να γλιτώσουν οι επόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου», συνεχίζει η ανακοίνωση.