Ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα για την εθνικοποίηση της θυγατρικής της Gazprom στη Γερμανία

Η απειλή εθνικοποίησης ρωσικών εταιρειών «είναι δίκοπο μαχαίρι», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, προτού περιγράψει λεπτομερώς τα πιθανά αντίποινα. [EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK / POOL]

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε να περιορίσει τις εξαγωγές τροφίμων και ενδεχομένως να εθνικοποιήσει δυτικές εταιρείες μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας τη Δευτέρα ότι θα εθνικοποιήσει την γερμανική θυγατρική της Gazprom.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Μόσχα και μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση, ο Πούτιν μίλησε για «ωμά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής πίεσης στην εταιρεία μας Gazprom σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Τη Δευτέρα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μεταβίβασε την κυριότητα της θυγατρικής της Gazprom, Gazprom Germania, στον ομοσπονδιακό οργανισμό δικτύων ως διαχειριστή, σε μια προσπάθεια να σωθεί η αγορά φυσικού αερίου της χώρας.

Η απειλή εθνικοποίησης ρωσικών εταιρειών «είναι δίκοπο μαχαίρι», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, προτού περιγράψει λεπτομερώς τα πιθανά αντίποινα.

Για παράδειγμα, η Ρωσία προφανώς εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τις εξαγωγές τροφίμων. Εν όψει των παγκόσμιων ελλείψεων, οι ρωσικές αποστολές προς «μη φιλικές χώρες» θα πρέπει να παρακολουθούνται «στενά», δήλωσε ο Πούτιν. Επίσης, έθεσε το ενδεχόμενο η Ρωσία να εθνικοποιήσει με τη σειρά της δυτικές εταιρείες.

Τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων βασικών τροφίμων, όπως το σιτάρι. Ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι δημιουργεί σκόπιμα πείνα στην Ουκρανία και παγκοσμίως, στοχεύοντας τις υποδομές τροφίμων και γεωργίας στην Ουκρανία.