Ο πληθωρισμός πλήττει και τη γαλλική… μπαγκέτα!

EPA-EFE / IAN LANGSDON

Καθώς οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την τρέχουσα έκρηξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, οι Γάλλοι καταναλωτές ενδέχεται να δουν άλλο ένα επιπλέον έξοδο να προστίθεται στους λογαριασμούς τους με την αύξηση των τιμών της μπαγκέτας. [EPA-EFE / IAN LANGSDON]

Η χαρακτηριστική μπαγκέτα, το γαλλικό ψωμί αναμένεται να δει την τιμή της να ανεβαίνει έως και 10 λεπτά λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των φετινών καιρικών μεταβολών σε Ευρώπη, Καναδά, Ρωσία και ΗΠΑ, που οδήγησαν τις τιμές του σιταριού στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.

«Όλοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο: οι τιμές του σιταριού, του αλευριού και της ενέργειας, οι μισθοί, η συσκευασία», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο France Info ο Ντομινίκ Ονράκ, πρόεδρος της γαλλικής συνομοσπονδίας βιομηχανιών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Καθώς οι Ευρωπαίοι πλήττονται από την τρέχουσα έκρηξη τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, οι Γάλλοι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με ένα ακόμη έξοδο με την προβλεπόμενη αύξηση των τιμών της μπαγκέτας, μετέδωσε την Τρίτη το κανάλι.

Η αύξηση όμως αποδίδεται εν μέρει και στις κακές σοδειές: λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, η φετινή συγκομιδή σιταριού ήταν ιδιαίτερα καθυστερημένη και χαμηλής ποιότητας σε πολλές περιοχές της Γαλλίας και σε όλο τον κόσμο. Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ υπέφεραν από τον καύσωνα που εκδηλώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, οδηγώντας σε μια «καταστροφική» συγκομιδή, σύμφωνα με τον Αρτούρ Πορτιέ, εμπειρογνώμονα των αγορών αγροτικών προϊόντων, που έδωσε συνέντευξη στο France Info. Η Ρωσία είδε επίσης την παραγωγής της να μειώνεται κατά 10 εκατομμύρια τόνους, είπε ο ίδιος.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο είναι ο τρέχων πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας. Καθώς οι φούρνοι λειτουργούν με φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, οι αρτοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένους λογαριασμούς.

Τα έξοδα αυτά, σε συνδυασμό με την ανάγκη αύξησης των μισθών (ο τομέας της αρτοποιίας πλήττεται σήμερα από έλλειψη εργατικού δυναμικού) και την αύξηση των τιμών στο χαρτί (απαραίτητο για το τύλιγμα της μπαγκέτας που επίσης υφίσταται έλλειψη) πρόκειται να μεταφερθούν στους καταναλωτές μέσω της αύξησης των τιμών τις επόμενες εβδομάδες.