Ο NordStream2 αντίδωρο για την καθιέρωση προϋπολογισμού της Ευρωζώνης – ευθυγράμμιση Παρισιού και Βερολίνου

Η Γαλλία δημιούργησε μίνι διπλωματική κρίση την προηγούμενη εβδομάδα και παρολίγον να τινάξει στον αέρα τη γαλλογερμανική συνεργασία και τη δυνατότητα συμφωνίας για την αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας για τη ναγορά του φυσικού αερίου. Αυτά τουλάχιστον συνέβησαν αρχικά στο προσκήνιο. Εν τέλει, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει με την οδηγία για το φυσικό αέριο, με βάση έναν συμβιβασμό που απέδειξε την καλή συνεργασία στον γαλλογερμανικό άξονα. Αλλά τα πράγματα στο παρασκήνιο φαίνεται ότι έγιναν κάπως διαφορετικά και πιθανόν να δούμε νέα επεισόδια την εβδομάδα που έρχεται…

Φυσικό αέριο: συμβιβασμός για την αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας, με φόντο τον αγωγό Nord Stream 2

Ως βήμα συμβιβασμού, μετά από έντονο παρασκήνιο και πιθανώς άλλες συμφωνίες μεταξύ των κρατών μελών, αναγνωρίζεται από όλους η απόφαση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόκειται για την αναθεώρηση της οδηγίας για την αγορά φυσικού αερίου, …

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί από το 2017 να αναθεωρήσει την κοινοτική οδηγία που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου. Με βασικό στόχο να σταματήσει την εξάρτηση στον εφοδιασμό αερίου από άλλες κρατικές αρχές – δηλαδή βασικά τη Ρωσία. Και το πλέον προχωρημένο σχέδιο αυτή τη στιγμή είναι ο Βόρειος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, στο δεύτερο σκέλος του, δηλαδή ο Nord Stream 2 που θα εφοδιάζει με ρωσικό φυσικό αέριο τη Γερμανία και άλλα κράτη μέλη. Και με αυτόν η Γερμανία καθίσταται ο κυρίαρχος κόμβος φυσικού αερίου της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Ορισμένα όμως κράτη μέλη διαφωνούν. Η αντίδραση προέρχεται κυρίως από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, τα «νέα μέλη» – και από κοντά τις ΗΠΑ, που φοβούνται τη ρωσική επιρροή.

Η Γαλλία μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα φάνταζε αδιάφορη στο θέμα. Όλοι υπέθεταν ότι υπό το πρίσμα της νέας γαλλογερμανικής συνεργασίας του Άαχεν, οι Γάλλοι συντάσσονται με τους Γερμανούς – δεν είχαν άλλωστε δημιουργήσει θέμα στο συγκεκριμένο ζήτημα στο παρελθόν. Και όμως, με μια περίτεχνη διπλωματική κίνηση, η Γαλλία διέρρευσε ότι θα ταχθεί ενάντια στις θέσεις της Γερμανίας και θα υποστηρίξει τουλάχιστον την αρχική θέση της Κομισιόν (έλεγχο των Βρυξελλών επί των αγωγών που φθάνουν στην ΕΕ) αν όχι της πιο προχωρημένης θέσης άλλων κρατών (ευθείες απαγορεύσεις κρατικής ανάμιξης σε αγωγούς).

Γρήγορα, έγινε εμφανής ο κίνδυνος ναυαγίου του ζητήματος και οι ενδιαφερόμενοι ανέλαβαν δράση. Κυρίως η Γερμανία – και όχι μόνο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Γιατί να φέρει αντίρρηση η Γαλλία, σχολίαζαν έμπειροι ενεργειακοί αναλυτές, αφού δεν έχει συμφέρον; Και όντως, από ενεργειακή σκοπιά δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος….

Σύμφωνα με πληροφορίες της euractiv, η Γαλλία χρησιμοποίησε το ζήτημα της οδηγίας για τους αγωγούς ως διαπραγματευτικό όπλο. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι άλλο ζήτημα, που το βρίσκουμε μπροστά μας την επόμενη εβδομάδα: ο προϋπολογισμός του Eurogroup, η εμβάθυνση της ΟΝΕ και άλλα οικονομικά ζητήματα. Και σε αυτά τα ζητήματα δύσκολα μπορεί να περάσει τη θέση του το Παρίσι χωρίς το Βερολίνο. Οπότε μια ανταλλαγή πάνω στα θέματα που η κάθε κυβέρνηση θεωρεί πιο σημαντικά για εκείνη, ήταν ο καλύτερος δρόμος… Οπότε μάλλον αυτό συνέβη, σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Θα δείξει άλλωστε γρήγορα, επισημαίνουν.

Σήμερα οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για πρώτη φορά τα σχέδια για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, θέμα μείζονος σημασίας για το Παρίσι. Ο ιστότοπος του Συμβουλίου αναφέρει ότι «οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη μελλοντική πορεία του προϋπολογισμού για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα της ζώνης του ευρώ και των κρατών μελών του ΜΣΙ ΙΙ σε εθελοντική βάση».

Η διάσκεψη κορυφής της Ευρωζώνης το Δεκέμβριο έδωσε εντολή στο Eurogroup να ξεκινήσει τις εργασίες για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, σε εθελοντική βάση και ως μέρος του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να συζητηθούν είναι το μέγεθος του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι δεν είναι μόνο η Γερμανία εμπλεκόμενη ενεργά στα δύο ζητήματα… η Ολλανδία η πιο σκεπτική χώρα της Ευρωζώνης στην καθιέρωση ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης. Αλλά είναι ταυτόχρονα και η χώρα που ενδιαφέρεται περισσότερο να έχει πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2, καθώς καταργεί την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου.

Και για όσους  ψάχνουν και τα χρήματα πίσω από τις πολιτικές κινήσεις και αποφάσεις, σημειώνουμε ότι κατασκευή του Nord Stream 2 έχει ήδη προχωρήσει. Οι επενδυτές είναι η γερμανική εταιρεία Wintershall και Uniper, η ολλανδική βρετανική Shell, η Engie της Γαλλίας και η OMV της Αυστρίας.

Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα, παρά την έμφαση που έχει δώσει στην υλοποίηση έργων μεταφοράς φυσικού αερίου και τις διακηρύξεις περί ενεργειακού κόμβου που έχουν κάνει αλλεπάλληλες κυβερνήσεις την τελευταία 15ετία, απουσίαζε ευκρινώς από το πορτραίτο του προσκηνίου στη συγκεκριμένη συζήτηση. Παρά το ότι επίσης θα είναι χώρα πρώτης προσέγγισης αγωγού (του ΤΑΡ) σε ευρωπαϊκό έδαφος. Άλλωστε οι συζητήσεις τώρα αφορούσαν τον Βόρειο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Ωστόσο οι συμμαχίες και τα συμφέροντα της χώρας, άλλα υπαγορεύουν, οπότε ό,τι έγινε, συνέβη στο παρασκήνιο….