Ντόναλντ Τουσκ: O αγωγός Nord Stream 2, το «μεγαλύτερο λάθος» της Μέρκελ

«Από την πλευρά των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Nord Stream 2 είναι ένα κακό έργο», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ [EPA-EFE/ADAM WARZAWA]

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), άσκησε δριμεία κριτική στην απερχομένη γερμανική κυβέρνηση για την απόφασή της να κατασκευάσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει την Γερμανία με τη Ρωσία.

«Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν αβοήθητη απέναντι στα συμφέροντα του γερμανικού επιχειρηματικού λόμπι, δήλωσε ο Τουσκ, μιλώντας την Κυριακή σε συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης στο Γκντανσκ.

«Το παραδέχθηκε σε μια από τις συζητήσεις μας», ανέφερε.

Στρατηγικά, η ετοιμότητα της Γερμανίας να συνεχίσει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί πρόβλημα «και ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της Μέρκελ», σύμφωνα με τον Τουσκ. Από την πλευρά των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Nord Stream 2 είναι ένα κακό έργο», τόνισε.

Ο Nord Stream 2 είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία απευθείας με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Στόχος του έργου είναι να παρακάμψει την Ουκρανία ως χώρα διέλευσης.

Ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν συνηθίζει να κάνει δημόσια επικριτικά σχόλια κατά της απερχόμενης γερμανικής κυβέρνησης (Ένωση CDU/CSU). Για χρόνια, η Μέρκελ ήταν ο πιο ισχυρός ηγέτης κράτους μέλους στην οικογένεια του ΕΛΚ και η εκλογή του Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2014 και στην ηγεσία του ΕΛΚ το 2019 δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την υποστήριξη της Μέρκελ.

Ωστόσο, ο Τουσκ δεν ηγείται μόνο των εργασιών του ΕΛΚ, από το οποίο ετοιμάζεται να παραιτηθεί του χρόνου. Πρόσφατα επέστρεψε στην Πολωνία για να ηγηθεί του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, της Πολιτικής Πλατφόρμας, που είναι μέλος του ΕΛΚ.

Αμφισβητώντας το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην Πολωνία, ο Τουσκ επιδιώκει να είναι πιο ξεκάθαρος από την κυβέρνηση στην κριτική απέναντι στην πολιτική της Μέρκελ σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Στρατηγική για την Ενεργειακή Ένωση

«Έκανα τα πάντα για να καταστήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητη από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Για παράδειγμα, με τη δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης, η οποία αποτελεί μηχανισμό για κοινή αγορά φυσικού αερίου», σημείωσε ο Τουσκ.

Η Στρατηγική για την Ενεργειακή Ένωση είναι ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015 με πρωτοβουλία του Τουσκ, ο οποίος ήταν τότε πρωθυπουργός της Πολωνίας, με στόχο την παροχή ασφαλούς, βιώσιμης, ανταγωνιστικής, οικονομικά προσιτής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Συνεχίζοντας, ο Ντόναλντ Τουσκ κατονόμασε δημοσίως τα κράτη μέλη που δεν έδειξαν ενδιαφέρον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο κατά της κατασκευής του Nord Stream 2»: την Ολλανδία, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Επίσης, η Τσεχία εμφανίστηκε ουδέτερη σε αυτή τη διαμάχη, δήλωσε ο Τουσκ.

Αντιδράσεις και στη Γερμανία για τον Nord Stream 2

Οι επικρίσεις κατά του Nord Stream 2 αυξάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου ένας νέος κεντροαριστερός συνασπισμός πρόκειται να διαδεχτεί την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο Nord Stream 2 μοιάζει πια με μια βαλίτσα χωρίς λαβή: δύσκολο να την εγκαταλείψει κανείς, δύσκολο να την πάρει μαζί του», έγραψαν πριν από λίγο καιρό οι Jonathan Hackenbroich και Kadri Liikl από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) στο Βερολίνο.

Πρόσφατα η Γερμανική Ρυθμιστική Αρχή (Bundesnetzagentur) έλαβε απόφαση να αναστείλει προσωρινά τη διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream 2.