Νέες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

[Sergey Dolzhenko/EPA/EFE]

Νέες εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου προέκυψαν χθες (1 Μαρτίου), καθώς η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αρχίσει εκ νέου την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία, με τη Naftogaz να την κατηγορεί για παραβίαση της συμφωνίας.

Οι δύο εταιρείες έχουν εμπλακεί σε μια εξοργιστική νομική διαμάχη που τiς οδήγησε να υποβάλουν εκατέρωθεν αγωγές στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης για αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το δικαστήριο μείωσε την τιμή που μπορεί να αξιώσει η Ρωσία για το φυσικό αέριο, απαιτώντας, ωστόσο, από το Κίεβο να αγοράσει 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2018.

Αποζημίωση 2,56 δις στη Naftogaz από τη Gazprom

Έπειτα από μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη, η ουκρανική εταιρεία ενέργειας Naftogaz δήλωσε χθες (28 Φεβρουαρίου) ότι η ρωσική Gazprom θα πρέπει να καταβάλει 2,56 δις δολάρια, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου της Στοκχόλμης.

Την Πέμπτη, η Gazprom δήλωσε ότι οι προμήθειες δεν θα ξαναρχίσουν, διότι δεν είχε οριστικοποιηθεί η πρόσθετη συμφωνία για την τρέχουσα σύμβαση.

«Προφανώς, από την 1η Μαρτίου δεν θα πραγματοποιηθούν παραδόσεις φυσικού αερίου στη Naftogaz της Ουκρανίας», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ρωσικός κολοσσός επέστρεψε την προπληρωμή της Naftogaz για τις προμήθειες Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Naftogaz, Andriy Kobolev, δήλωσε: «Η θέση της Gazprom μας εκπλήσσει. Αγοράζουμε φυσικό αέριο, επειδή εφαρμόζουμε στην πράξη τη δικαστική απόφαση».

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι είναι «έτοιμη να ενεργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής» σε ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για το φυσικό αέριο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Πόροσενκο, διέταξε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Gazprom, ιδίως στην Ευρώπη, εάν η εταιρεία δεν καταβάλλει την αποζημίωση, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

X