Να επανεξετάσει τον τρόπο καθορισμού των τιμών ενέργειας καλεί την ΕΕ η Πορτογαλία 

EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Να επανεξεταστεί ο μηχανισμός καθορισμού των τιμών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος, βλάπτει την Πορτογαλία, και να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι περιβαλλοντικοί στόχοι, ζήτησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.  

Τις παραπάνω θέσεις υπερασπίστηκε ο Αντόνιο Κόστα στην ομιλία του με την οποία άνοιξε την κοινοβουλευτική συζήτηση για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με κεντρικό θέμα η τρέχουσα πορεία αύξησης των τιμών της ενέργειας.  

Με τους ευρωβουλευτές παρόντες, είπε ότι οι βραχυπρόθεσμες προτάσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν προσθέτουν τίποτα στα μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί στο παρελθόν».   

«Ήρθε η ώρα να συζητηθεί αποτελεσματικά ο μηχανισμός διαμόρφωσης των τιμών, συγκεκριμένα το ερώτημα αν η τιμή θα πρέπει να διατηρήσει μια λογική βασισμένη στο περιθώριο κέρδους, η οποία σαφώς τιμωρεί χώρες όπως η Πορτογαλία, όπου ο παράγοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη ιδιαίτερα σημαντικός», υποστήριξε ο Αντόνιο Κόστα.    

Σε αυτή τη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να παραμείνει συνεπής στον στόχο της αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, χωρίς να παραβλέψει όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με μεταβατικό τρόπο για να απαντήσει στην κρίση καυσίμων». «Μια κρίση που, φυσικά, δεν μπορεί να αγνοηθεί», τόνισε.    

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ως απάντηση στην τρέχουσα κρίση, πρέπει να αυξηθούν οι ενεργειακές διασυνδέσεις «ώστε να υπάρξει μια πραγματικά ολοκληρωμένη και διασυνδεδεμένη ευρωπαϊκή αγορά», καθώς και να διευρυνθεί το πεδίο των διασυνδέσεων με τρίτες χώρες «που μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή καθαρής ενέργειας, όπως είναι η περίπτωση του Μαρόκου».    

«Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας, να επενδύσουμε περισσότερο στο πράσινο υδρογόνο και να διευρύνουμε τις πύλες για το φυσικό αέριο, το οποίο είναι μια μεταβατική ενέργεια. Δεν μπορούμε απλώς να εξαρτόμαστε από τη Ρωσία, την Τουρκία και την Αλγερία, πρέπει ο καθένας μας να ενισχύσει τη διατλαντική σχέση. Η Πορτογαλία είναι ήδη η πύλη για το ένα τρίτο του υγροποιημένου φυσικού αερίου που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες – μπορούμε και πρέπει να αυξήσουμε αυτό το μερίδιο», υποστήριξε.