Μεσολάβηση της ΕΕ για αποκλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

[Pool/EPA/EFE]

Έκκληση προς τη ρωσική Gazprom απηύθυνε χθες (12 Μαρτίου) η ΕΕ, προκειμένου ο ενεργειακός κολοσσός να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του και να συνεχίσει τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης, η Gazprom υποχρεούται να καταβάλει στην Ουκρανία 2,56 δις δολάρια ως μέρος ενός προηγούμενου συμβιβασμού.

Από την πλευρά της, η εταιρεία αμφισβήτησε την απόφαση ενώπιον του δικαστηρίου και αρνήθηκε να συνεχίσει την προμήθειά της στην Ουκρανία, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου.

Αποζημίωση 2,56 δις στη Naftogaz από τη Gazprom

Έπειτα από μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη, η ουκρανική εταιρεία ενέργειας Naftogaz δήλωσε χθες (28 Φεβρουαρίου) ότι η ρωσική Gazprom θα πρέπει να καταβάλει 2,56 δις δολάρια, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου της Στοκχόλμης.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε ότι συζήτησε για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Πόροσενκο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο.

«Συμφωνούμε ότι η Gazprom πρέπει να σέβεται τις συμβατικές υποχρεώσεις της», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ΕΕ ήταν «έτοιμη» να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη φύση των συνομιλιών που διεξήχθησαν μέχρι στιγμής.

Στο μεταξύ, η συμφωνία ολοκληρώνεται στα τέλη του επόμενου έτους και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ουκρανία θα υπογράψει εκ νέου, διότι εισάγει πλέον πολύ μεγαλύτερους όγκους φυσικού αερίου από την κεντρική Ευρώπη.

Επιπλέον, περίπου το 15% του φυσικού αερίου που αγοράζει η Ευρώπη από τη Ρωσία μεταφέρεται μέσω της Ουκρανίας.

Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η Ρωσία προσπαθεί να παρακάμψει την Ουκρανία, διευρύνοντας το Nord Stream II, τον υπάρχοντα αγωγό φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας που διέρχεται από τη Βαλτική Θάλασσα.

Νέες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Νέες εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου προέκυψαν χθες (1 Μαρτίου), καθώς η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αρχίσει εκ νέου την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία, με τη Naftogaz να την κατηγορεί για παραβίαση της συμφωνίας.

Ο κ. Πόροσενκο τόνισε ότι «η Gazprom, ή μάλλον το Κρεμλίνο, έχει επιδείξει σαφώς τα σχέδιά του, καθώς χρησιμοποιεί το ζήτημα των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως γεωπολιτικό όπλο».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η Ουκρανία «ζήτησε και πάλι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να απορρίψουν τα σχέδια για τη δημιουργία του Nord Stream II».

X