Μεγαλύτερη πρόσβαση στο γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Opal αποκτά η Gazprom

Αγωγός φυσικού αερίου. [Bilfinger SE/Flickr]

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας και η Gazprom συμφώνησαν τους όρους μιας συμφωνίας επιτρέποντας στις θυγατρικές του ρωσικού ομίλου μεγαλύτερη πρόσβαση στον αγωγό φυσικού αερίου Opal, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από ένα μήνα. Η εταιρεία μεταφορών Opal ανήκει στη Gazprom και την γερμανική χημικών εταιρεία BASF. Η ΕΕ ήρε το όριο για τη χρήση της υποδομής από τη Gazprom, η οποία παίρνει αέριο από τον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream προς την κεντρική Ευρώπη, ανοίγοντας το δρόμο στη Ρωσία να επεκτείνει τη χωρητικότητα του αγωγού Nord Stream και να παρακάμψει την Ουκρανία ως διαδρομή διέλευσης του φυσικού αερίου.

«Η τελευταία συμφωνία αντιπροσωπεύει έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ των συμφερόντων των μερών και των απαιτήσεων της αγοράς, η οποία έχει ευθυγραμμιστεί με τη γερμανική ενεργειακή νομοθεσία», δήλωσε ο Eduard Schmitke, διευθύνων σύμβουλος της OPAL Gastransport,. Από την ολοκλήρωσή του το 2011, η Gazprom, η οποία προμηθεύει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της ΕΕ, είχε μόνο το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το 50% της Opal, σύμφωνα με απόφαση της ΕΕ που αποσκοπούσε στην πρόληψη της κυρίαρχης θέσης στις υποδομές εφοδιασμού.

Στην τελευταία συμφωνία, οι ανταγωνιστές θεωρητικά να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν έως το 20% της χωρητικότητας 36 bcm του Opal, σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Αλλά εκτός από την εξασφαλισμένη διατήρηση του μεριδίου 50%, στην Opal δόθηκε το δικαίωμα να υποβάλλει προσφορές για έως και 12,8 bcm επιπλέον μεταφορική ικανότητα, εάν άλλοι προμηθευτές δεν το εκμεταλλεύονται. Η πρώτη μηνιαία δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο σε μια πλατφόρμα που ονομάζεται Prisma, ανέφερε η δήλωση. Ο 470 χιλιομέτρων μήκους αγωγός τηςOpal εκτείνεται από την ανατολική γερμανική πόλη Lubmin, κοντά στο σημείο όπου ο αγωγός Nord Stream 1 τελειώνει, στο Brandov της Τσέχικης Δημοκρατίας. Το Μάιο, η Γερμανία προώθησε σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να δοθεί στη Gazprom σχεδόν πλήρη πρόσβαση στο Opal, αλλά αυτό απορρίφθηκε από την ΕΕ.

Προκειμένου να συμβάλει στην εξασφάλιση διαμετακόμισης προς την Ευρώπη και του εφοδιασμού προς την Ουκρανία το χειμώνα, η ΕΕ συμβιβάστηκε με μια συμφωνία, η οποία εγγυάται ότι η Gazprom θα διατηρήσει το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου σε όλη την Ουκρανία, ακόμη και μετά την λήξη της σύμβασή το 2019. Με αυτόν τον συμβιβασμό θα αφαιρεθεί ένα σημαντικό εμπόδιο αναφορικά με το σχέδιο της Gazprom να διπλασιάσει τη χωρητικότητα Nord σε Nord Stream 2. Ωστόσο, φοβούμενη τη δεσπόζουσα θέση της Gazprom στην αγορά και, ενδεχομένως, τον αποκλεισμό της  από το  υφιστάμενο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου στο μέλλον , η Πολωνία έχει δηλώσει ότι μπορεί να αναλάβει νομική δράση κατά της κίνησης αυτής.

Ο δίδυμος αγωγός Nord Stream μεταφέρει αέριο από την Σιβηρία απευθείας στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία ή τη Λευκορωσία. Οι δύο αγωγοί ανοικτής θαλάσσης μήκους 1.224 χιλιομέτρων είναι η πιο άμεση σύνδεση μεταξύ των τεραστίων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ρωσίας και των αγορών ενέργειας στην ΕΕ. Στον αγωγό αποδόθηκε η τελική οικοδομική άδεια του στις 12 Φεβρουαρίου 2010. Η κατασκευή της Γραμμής 1 ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2011. Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Γραμμής 1 ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου του 2011. Η κατασκευή της Γραμμής 2, η οποία τρέχει παράλληλα με τη Γραμμή 1, ξεκίνησε το Μάιο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2012. Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της δεύτερης γραμμής άρχισε τον Οκτώβριο του 2012.

X