Κομισιόν: Στεγαστικά δάνεια για «πράσινες» ανακαινίσεις προωθεί η ΕΕ

Στις 14 Οκτωβρίου, η ισπανική εταιρία συμβούλων Climate Strategy δημοσίευσε μια 60-σελιδη έκθεση σχετικά με τα πρότυπα για τα πράσινα στεγαστικά δάνεια. [Shutterstock/NicoElNino]

Φθηνά στεγαστικά δάνεια για «πράσινες» ανακαινίσεις κατοικιών σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και να συμβάλουν και αυτά από την μεριά τους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι προκλήσεις, ωστόσο, είναι πολλές.

Στις 14 Οκτωβρίου, η ισπανική εταιρία συμβούλων Climate Strategy δημοσίευσε μια 60-σελιδη έκθεση σχετικά με τα πρότυπα για τα πράσινα στεγαστικά δάνεια.

Εάν τελικά δώσει το πράσινο φως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες κατοικιών και στις τράπεζες να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τη μέση ενεργειακή απόδοση των κατοικιών τους.

Σήμερα, υπάρχουν 220 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη. Τα δύο τρίτα από αυτά κατασκευάστηκαν πριν από την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής ενεργειακών προτύπων.

Τα κτίρια αυτά αναλογούν σε παραπάνω από το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ. Επομένως, η αποδοτικότητά τους αποτελεί βασικό κομμάτι των σχεδίων της ΕΕ για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η Επιτροπή σχεδιάζει να ανακαινίσει 35 εκατομμύρια κτίρια για ενεργειακούς σκοπούς έως το 2030, φτάνοντας σε ετήσιο ρυθμό 3%. Προς το παρόν, το ποσοστό αυτό είναι λίγο πάνω από 1%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Climate Strategy, Peter Sweatman, δήλωσε ότι χρειάζονται νέοι κανονισμοί ώστε να γίνουν πραγματικές ανακαινίσεις που να συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

«Είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αλλαγή. Σημαίνει να εμβαθύνεις στη λεπτομέρεια του σπιτιού σου και να το κάνεις πολύ αποδοτικό, πολύ άνετο και βιώσιμο», δήλωσε ο Sweatman.

Μια εκ βαθέως ανακαίνιση μπορεί να κοστίζει όσο η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, αλλά δεν είναι μια καθόλου απλή διαδικασία.

Και αυτό διότι οι ιδιοκτήτες σπιτιού πρέπει να συνεργαστούν με διάφορους φορείς προκειμένου να οργανώσουν και να χρηματοδοτήσουν τα έργα ανακαίνισής τους. Μια τέτοιου είδους ανακαίνιση, επίσης, συνεπάγεται την απομάκρυνση από το σπίτι τους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που αυξάνει το κόστος.

Συνεπώς, οι τράπεζες και οι εταιρείες υποθηκών είναι διατεθειμένες να παρέχουν στους ιδιοκτήτες σπιτιών πλήρη πακέτα ανακαίνισης.

Ο Sweatman δήλωσε στη EURACTIV ότι όσοι έχουν ενεργειακά αποδοτικά σπίτια προστατεύονται καλύτερα από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας, κάτι που είναι όλο και πιο σημαντικό στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση.

«Είναι η ιδέα του δανεισμού για να μειώσετε το μελλοντικό κόστος της ιδιοκτησίας του σπιτιού σας», δήλωσε.

Τι κερδίζουν οι τράπεζες;

Υπάρχει αυξανόμενη πίεση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ευθυγραμμίσουν τις πρακτικές δανεισμού τους με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Η έκθεση εξηγεί ότι μόλις το 8% των ισολογισμών των κορυφαίων τραπεζών είναι προς το παρόν ευθυγραμμισμένο με την στρατηγική της ΕΕ για «πράσινες» χρηματοδοτήσεις.

«Πολλές [τράπεζες] έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για την απαλλαγή των δραστηριοτήτων τους από τον άνθρακα», δήλωσε ο Sweatman.

Απευθυνόμενος προς τις τράπεζες, σχολίασε: «Τι καλύτερο να απαλλαγείτε από έργα που σχετίζονται με άνθρακα από το να πάρετε όλα τα σπίτια των πελατών σας με χαμηλή ενεργειακή απόδοση και να τα αναβαθμίσετε σε σπίτια με πολύ καλύτερη ενεργειακή απόδοση;».

Για να συμβεί αυτό, ο Sweatman δήλωσε ότι οι ενυπόθηκοι δανειστές πρέπει να «θέσουν από πριν το ερώτημα», συγκεντρώνοντας δεδομένα ενεργειακής απόδοσης όπως πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης για τους πελάτες και προσεγγίζοντας τους ιδιοκτήτες σπιτιών σχετικά με τα σχέδια ανακαίνισης.

Ο όγκος εργασίας φαίνεται μεγάλος, αλλά ο Sweatman δήλωσε ότι θα αποδώσει καρπούς τόσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και για τις τράπεζες.

«Είναι μια ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν υποθήκες να μπορέσουν να πάρουν κάποια χρήματα από την τράπεζα και να τα βάλουν σε ένα πιο αποδοτικό σπίτι, να γίνουν καλύτεροι πιστωτές και να έχουν χαμηλότερο λογαριασμό».

Δηλαδή, πιο αποδοτική ενέργεια σημαίνει φθηνότερα στεγαστικά δάνεια και κατ’ επέκταση καλύτερη πίστωση για τους πελάτες.