Κομισιόν: Παρακολουθούμε στενά το ενεργειακό άνοιγμα της Μόσχας στην Ελλάδα

aleksander_novak_and_maros_sefcovic

Ο νέος αγωγός που υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Ρωσία θα πρέπει να κατασκευαστεί σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ και οι Βρυξέλλες είναι σε επαγρύπνηση για το θέμα, σχολίασε στην EurActiv η Κομισιόν.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά της να κατασκευάσει δύο νέα τμήματα του αγωγού Nord Stream με την Κομισιόν να αντιδρά και να λέει ότι δεν χρειάζεται περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο και ότι τα νέα σχέδια της Μόσχα θα μπουν στο μικροσκόπιό της.

Αθήνα και Μόσχα υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την επέκταση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream στην Ελλάδα. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Νόβακ φέρεται μάλιστα να δήλωσε πως η Μόσχα θα στηρίξει δανειακά στο 100% την κατασκευή του αγωγού, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να τοποθετεί το κόστος των έργων στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η σημερινή μας συνάντηση είναι ιστορική… Το μνημόνιο εκφράζει την ετοιμότητα των δύο πλευρών να φέρουν την νότια κατεύθυνση του αγωγού προς υλοποίηση», είπε ο κ. Λαφαζάνης σύμφωνα με πληροφορίες.

Επιπλέον, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει δύο επιπλέον τμήματα στον αγωγό Nord Stream στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα με ένα τρίο δυτικών εταιρειών ενέργειας.

«Από την στιγμή της ανάθεσης του αγωγού Nord Stream, η Gazprom διερευνά πιθανή επέκταση αυτής της διαδρομής. Τώρα πρόκειται να προχωρήσει με την υλοποίηση αυτού του έργου μαζί με τους εταίρους μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, κ Αλεξέι Μίλερ.

Οι εταίροι της Gazprom στον αγωγό Nord Stream, μια σημαντική αρτηρία εφοδιασμού με αέριο της Δυτικής Ευρώπης, είναι η αγγλο-ολλανδική Shell, η γερμανική Ε.ΟΝ και η αυστριακή OMV.

Η EurActiv ζήτησε την άποψη της Κομισιόν για τα ρωσικά σχέδια και έλαβε την ακόλουθη απάντηση:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την αναγγελία από την Gazprom, μαζί με την OMV, την Shell και την E.ON, που εξετάζουν την κατασκευή δύο ακόμη τμημάτων του αγωγού Nord Stream, με μια επιπλέον παραγωγική ικανότητα 55 bcm ετησίως. Επιπλέον, η Gazprom είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο 2015 ότι θα κατασκευάσει τον αγωγό Turkstream, ο οποίος εκτός από ένας αγωγός που εξυπηρετεί την Τουρκία θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης μια χωρητικότητα 47 bcm προς την Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας.

«Η ενεργειακή ασφάλεια παραμένει βασική προτεραιότητα για την Ενεργειακή Ένωση. Όπως αναφέρεται στη στρατηγική πλαισίου για την Ενεργειακή Ένωση, η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ασφαλούς και ανθεκτικού ενεργειακού εφοδιασμού για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα προσηλωμένη στην διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου (χώρες), αντισυμβαλλόμενων (εταιρείες) και διαδρομών.

«Η ΕΕ σήμερα εισάγει περίπου το ένα τρίτο του αερίου της από τη Ρωσία, περίπου το μισό εκ του οποίου διέρχεται από την Ουκρανία. Καθώς η ευρωπαϊκή εγχώρια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά την επόμενη δεκαετία, οι δυνατότητες από τη Ρωσία προς το παρόν χρησιμοποιούνται μόνο γύρω στο 57%. Αυτό δείχνει ότι οι τρέχουσες οδοί μεταφοράς από τη Ρωσία προς την ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της Ουκρανίας, ήδη υπερβαίνουν τις ανάγκες της ΕΕ για τις υφιστάμενες και τις πιθανές μελλοντικές προμήθειες αερίου αγωγού από τη Ρωσία προς την ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει ότι οι νέοι αγωγοί πρέπει να κατασκευαστούν σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ και η θα είναι σε επαγρύπνηση σχετικά με την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού.

EurActiv