Κοινό μέτωπο της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση ζητούν Γαλλία-Ισπανία

«Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα αποτελούν ζήτημα για χρόνια και όχι μήνες» επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό λε Μαίρ [Council of the European Union]

Η Γαλλία και η Ισπανία ζήτησαν τη Δευτέρα να υπάρξει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας για την προστασία των φτωχότερων πολιτών της Ευρώπης, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της και του σχεδίου της για το 2050 για μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου.

Η πρόσκληση αυτή, μαζί με τις ιδέες που μοιράστηκαν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στο Λουξεμβούργο, θα συμπληρώσει το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας, δήλωσε ο προεδρεύων της συνάντησης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν σε υψηλά επίπεδα την Παρασκευή, καθώς ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου του μπλοκ, η Ρωσία, κράτησε χαμηλά τις παραδόσεις, σηματοδοτώντας περαιτέρω πιέσεις τιμών στους Ευρωπαίους καταναλωτές, και ενώ πλησιάζει η χειμερινή περίοδος.

Ενώ οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η άνοδος του πληθωρισμού που προκλήθηκε κυρίως από το ενεργειακό κόστος ήταν προσωρινή και θα υποχωρήσει το 2022, πρόσθεσαν ότι η εξέλιξη ήταν ανησυχητική και χρειάζεται στενή παρακολούθηση.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών της ενέργειας», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο στους δημοσιογράφους κατά την είσοδο της στις συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στο Λουξεμβούργο.

«Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε εθνικό επίπεδο, χρειαζόμαστε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα της είχε ετοιμάσει ένα έγγραφο σχετικά με τις πιθανές επιλογές.

Μία από τις ιδέες που παρουσίασε η Ισπανία ήταν η δημιουργία ενός στρατηγικού ευρωπαϊκού αποθέματος φυσικού αερίου, το οποίο θα βοηθούσε το μπλοκ των 27 χωρών των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές, αναφέρει το ισπανικό έγγραφο.

«Μπορούμε και πρέπει να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη», αναφέρει το κείμενο. «Αυτό απαιτεί μια κεντρική ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την αγορά φυσικού αερίου. Το κάναμε με επιτυχία για τα εμβόλια και θα πρέπει να αναπαράγουμε αυτό το μοντέλο σε άλλα στρατηγικά πεδία όπως αυτό», ανέφερε.

Η Ισπανία θέλει επίσης να σταματήσει την κερδοσκοπία στην αγορά για τις άδειες εκπομπών CO2, η οποία αύξησε τις τιμές, επισημαίνει το έγγραφο. «Μια φούσκα στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS) είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε. Η διαπραγμάτευση ETS της ΕΕ δεν πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους τους πράκτορες, ειδικά σε κερδοσκόπους με δύναμη στην αγορά», επισημαίνεται.

Η συζήτηση στη σύνοδο κορυφής

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας, όταν θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου και της ενέργειας.

«Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα αποτελούν ζήτημα για χρόνια και όχι μήνες» επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μαίρ και πρότεινε καλύτερη ρύθμιση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου υπέρ της σύνδεσής του με το μέσο κόστος παραγωγής σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Είπε επίσης ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα συνεπάγεται μακροπρόθεσμη αύξηση του ενεργειακού κόστους λόγω της υπάρχουσας σύνδεσης με τις τιμές του φυσικού αερίου και των υψηλών επενδύσεων που απαιτούνται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικούς σταθμούς. «Θα υπάρξει μακροπρόθεσμη αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω της περιβαλλοντικής μετάβασης», δήλωσε ο Λε Μαίρ.

«Για χρόνια, όχι μήνες, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα αυξημένο επίπεδο τιμών, επειδή υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια», που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «και ίσως πυρηνικά εργοστάσια», είπε, προσθέτοντας ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας θα ήταν «μία από τις μεγάλα πολιτικά ζητήματα για τα επόμενα χρόνια».