Υπέρ μιας ρωσοευρωπαϊκής κοινοπραξίας για τον Turkish Stream η Gazprom

turkish_stream_route

Μια ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία θα μπορούσε να υλοποιήσει το σχέδιο κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα σύνορα με την Τουρκία μέσω Ελλάδας. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μίλερ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το σχέδιο κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα σύνορα με την Τουρκία. Όπως τόνισε, το σχέδιο αυτό μπορεί να το υλοποιήσει μια ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία, ενώ ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από  ευρωπαϊκές εταιρείες. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά, υπογράμμισε ο κ. Μίλερ, τονίζοντας ότι η Gazprom εγγυάται ότι μέσα από τον αγωγό αυτό που θα διέρχεται μέσα από το ελληνικό έδαφος θα μεταφέρονται έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. Χωρίς αμφιβολία, είπε ο κ. Μίλερ, αυτός ο όγκος του μεταφερόμενου φυσικού αέριου θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων στη χώρα.

Σύντομα η συμφωνία 

Στη σημασία που έχει η συνεργασία με τη Ρωσία, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα εστίασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης . Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση η ευκαιρία για εποικοδομητικές συζητήσεις με τον επικεφαλής της Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στον κόσμο. Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την ουσιαστικότερη ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων και ειδικά στον ενεργειακό τομέα και τόνισε τη στρατηγική σημασία αυτής της συνεργασίας.

Σχετικά με το θέμα του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στα ελληνοτουρκικά σύνορα και από εκεί προς την κεντρική Ευρώπη, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «το θέμα είναι στην ατζέντα και ελπίζω πολύ σύντομα να έχουμε συμφωνία». Κάτι, που, όπως είπε, θα έχει σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό αλλά και σε ο.τι αφορά την αναβάθμιση της στρατηγικής θέσης και σημασίας της χώρας. Διευκρίνισε δε, ότι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι το έργο κατασκευής του αγωγού να πραγματοποιηθεί με τρόπο απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία αποτελεί εναλλακτική επιλογή για την Ελλάδα, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική.

Euractiv με ΑΜΠΕ

φωτό από Gazprom