Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Ελλάδα να επικεντρωθεί στον TAP παρά στον Turkish Stream

amos_hochstein

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν την Ελλάδα να επικεντρωθεί στο έργο του αγωγού TAP, που υποστηρίζεται από τη Δύση αντί του Turkish Stream της  Gazprom, σύμφωνε με έναν ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ.

Ο Amos Hochstein, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ενέργεια Υποθέσεων, δήλωσε στους New York Times στις 8 Μαΐου, ότι η χώρα του στηρίζει Ελλάδα στην κατασκευή του Trans-Adriatic Pipeline (TAP), που προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν με τη διέλευση από την Τουρκία, την Ελλάδα, Αλβανία και κάτω από την Αδριατική Θάλασσα  στην Ιταλία. Το έργο TAP είναι ένα πολύ προηγμένο σχέδιο σε σύγκριση με τον Turkish Stream, η ιδέα του οποίου ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν  ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει  την ιδέα του South Stream. Αντ ‘αυτού,  o Turkish Stream θα φέρει ρωσικό φυσικό αέριο στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας, και στη συνέχεια στα ελληνικά σύνορα. Από εκεί, ένας άλλος σχεδιαζόμενος αγωγός, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από την Gazprom,  με  το όνομα Tesla, θα μεταφέρει το αέριο σε όλη την επικράτεια της Ελλάδος, των Σκοπίων, της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι η τοποθέτηση των σωλήνων κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα είναι έτοιμη να ξεκινήσει και η πρώτη δόση  φυσικού αερίου μέσω του νέου αγωγού θα φτάσει στη Τουρκία το Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική εταιρεία Saipem θα τεθεί επικεφαλής της τοποθέτηση των αγωγών ανοικτής θαλάσσης.

Ο Hochstein, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, τόνισε ότι ενώ η Ρωσία είναι  ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη, είναι σημαντικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη να διασφαλίσουν την ποικιλία των προμηθευτών. «Η διαφοροποίηση είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε την ασφάλεια του εφοδιασμού», είπε.  «Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σας επιτραπεί να φέρετε και άλλες πηγές φυσικού αερίου που δεν είναι ρωσικές, ακριβώς για να υπάρχει ανταγωνισμός».

Το έργο φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν «ανταποκρίνεται στο τρίπτυχο του τι είναι ενεργειακή ασφάλεια: νέα πηγή, νέα προσφορά,  νέα διαδρομή», δήλωσε ο Hochstein. «Και δεν είναι μια μόνο χώρα που κυριαρχεί στην υποδομή και την παραγωγή φυσικού αερίου, είναι πολλές εταιρείες, διαφορετικές κοινοπραξίες, και διάφορες χώρες», είπε ο Hochstein σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε μια άλλη συνέντευξη, ο Hochstein φέρεται να είπε ότι «ο Turkish Stream, δεν υπάρχει». «Δεν υπάρχει καμία κοινοπραξία για την κατασκευή του, δεν υπάρχει καμία συμφωνία για να χτιστεί.  Οπότε ας το βάλουμε στην άκρη και να περιμένουμε μέχρι να υπάρξει κάποια εξέλιξη σε αυτό και να δούμε αν αυτό είναι σχετικό ή όχι και εν τω μεταξύ να δώσουμε έμφαση σε αυτό που είναι σημαντικό –  στον αγωγό που έχουμε ήδη συμφωνήσει, που η  Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει», φέρεται να είπε.

Euractiv

 

φωτο από State Department