Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου, σήμερα οι υπογραφές

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας και ο Αιγύπτιος Υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας Μοχάμεντ Σάκερ θα υπογράψουν ένα Μνημόνιο Κατανόησης που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία. [Shutterstock / yuttana Contributor Studio]

Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο πρόκειται να υπογράψουν εντός της ημέρας στην Αθήνα οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Κώστας Σκρέκας και Μοχάμεντ Σακέρ Ελ Μαρκάμπι.

Ειδικότερα, πρόκειται να υπογράφουν για την κατασκευή ενός μεγάλου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει τις δύο χώρες, συμφωνία η οποία είναι η πρώτη μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας και ο Αιγύπτιος Υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας Μοχάμεντ Σάκερ θα υπογράψουν ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, εξετάζεται η ένταξη του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αίγυπτος είναι παραγωγός φθηνής ανανεώσιμης ενέργειας με πλεόνασμα ηλεκτρισμού. Η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες για την πώληση ενέργειας στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Το μνημόνιο συμφωνίας έρχεται ένα χρόνο μετά τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο και την καθιέρωση νόμιμων δικαιωμάτων επί των φυσικών πόρων στην περιοχή.