Οικονομικά μη βιώσιμες οι μονάδες άνθρακα σύμφωνα με νέα μελέτη

14235960849_1947a27466_k-800x450 [Thomas Liske/ Flickr]

Τα αυστηρότερα όρια ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δαπανηρές αναβαθμίσεις ή στο κλείσιμο του ενός τρίτου των μεγάλων μονάδων άνθρακα στην Ευρώπη, αναφέρει μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (8 Μαΐου).

Στις 28 Απριλίου, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν αυστηρότερα όρια για τους ρύπους όπως τα οξείδια του θείου (SOx) και οξείδια του αζώτου (NOx) από μεγάλες μονάδες καύσης στην Ευρώπη που μπορούν να προκαλέσουν ρύπανση του αέρα και αναπνευστικές νόσους.

Για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες μέχρι το 2021, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είτε θα πρέπει να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες για να αναβαθμίσουν εργοστάσια άνθρακα, είτε να περιορίσουν τις ώρες λειτουργίας κάτω από 1.500 ετησίως ή να κλείσουν τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).

«Το κόστος της συμμόρφωσης θα είναι απαγορευτικό για πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις, δεδομένων των προοπτικών της αγοράς και άλλων προκλήσεων», δήλωσε ο Gerard Wynn, σύμβουλος της IEEFA.

Η πλειοψηφία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από  άνθρακα δεν είναι πλέον κερδοφόρα λόγω των χαμηλών τιμών χονδρικής ισχύος, της αδύναμης ζήτησης ενέργειας και της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι των εκπομπών της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, το ένα τέταρτο της τρέχουσας δυναμικότητας άνθρακα της ΕΕ πρέπει να τερματιστεί μέχρι το 2020 και το σύνολο της μέχρι το 2030, δήλωσε το think-tank Climate Analytics φέτος. Το IEEFA εξέτασε περίπου 600 εγκαταστάσεις στην Ευρώπη που καίνε άνθρακα, λιγνίτη και βιομάζα. Διαπίστωσε ότι 108 από αυτές, συνολικού ύψους 56 GW, ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές SOx και NOx και είναι τουλάχιστον κατά 40% υψηλότερες από τα όρια της ΕΕ.

Οι πολωνικές εταιρείες ηλεκτρισμού PGE και Tauron, η Enel της Ιταλίας, η Endesa της Ισπανίας, η EDF της Γαλλίας, η CEZ της Τσεχικής Δημοκρατίας, η Drax του Ηνωμένου Βασιλείου και η ΔΕΗ της Ελλάδας κατέχουν περισσότερο από το ήμισυ αυτών των μονάδων.

Αυτοί οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να χρησιμοποιούν πλέον τεχνολογία μείωσης των εκπομπών NOx, η οποία θα προσθέσει € 2-4 ανά megawatt ώρα στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή / και μείωση SOx, η οποία θα προσθέτει € 6-7 ανά MWh. Όταν τα εργοστάσια υπερβαίνουν τα όρια τόσο των NOx όσο και των SOx, ο εκ των υστέρων εξοπλισμός θα μπορούσε να προσθέσει € 8-11 ευρώ ανά MWh σε κόστος παραγωγής.

«Το κόστος αυτό κυμαίνεται από 5 έως 30% των αναμενόμενων ευρωπαϊκών τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 (€ 40), ένα πολύ σημαντικό βάρος», ανέφερε η έκθεση. «Συμπεραίνουμε ότι στην περίπτωση των παλαιότερων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, αυτές οι δαπάνες είναι απαγορευτικές και ότι θα ήταν πιο ορθολογικό να κλείσουμε τις εγκαταστάσεις», πρόσθεσε.

 

X