Η Βουλγαρία κινδυνεύει να μείνει χωρίς φυσικό αέριο

Η Toplofikacia-Sofia έχει χρέος ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ προς την Bulgargaz. [Wikimedia Commons]

Η βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz κινδυνεύει να μην μπορεί να πληρώσει τις προμήθειες από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Η κρίση οφείλεται στο χρέος της εταιρείας Toplofikacia-Sofia που διαχειρίζεται το σύστημα κεντρικής θέρμανσης στην πρωτεύουσα.

Η διοίκηση της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Bulgargaz προειδοποίησε με επιστολή τον πρωθυπουργό Στέφαν Γιανέφ, τη δήμαρχο της πρωτεύουσας Σόφια Γιορντάνκα Φαντάκοβα και τον κρατικό οργανισμό εθνικής ασφάλειας.

Η Toplofikacia-Sofia έχει χρέος ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ προς την Bulgargaz μόνο για τους τελευταίους 10 μήνες και φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή. Το χρέος θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, δεδομένου ότι η Toplofikacia-Sofia έχει 400.000 πελάτες στη Σόφια και η πόλη βασίζεται στην κεντρική θέρμανση το χειμώνα. Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Bulgargaz. Τα χρέη της Toplofikacia-Sofia εκτιμάται ότι μπορούν να φτάσουν τα 180 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Η διοίκηση της Bulgargaz έχει προειδοποιήσει ότι τα χρέη της Toplofikacia-Sofia απειλούν τη σύμβαση με την αζερική εταιρεία φυσικού αερίου AGSC. «Το χρέος της Toplofikacia-Sofia απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά σχέδια που σχετίζονται με την απελευθέρωση του εμπορίου», αναφέρει στην επιστολή της η Bulgargaz. Η υπόθεση θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό της παροχής αζερικού φυσικού αερίου στη Bulgargaz, πριν καν ακόμη ολοκληρωθεί η διασύνδεση με την Ελλάδα.