Η βιομηχανία ηλεκτρολυτών της ΕΕ δεσμεύεται να δεκαπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα έως το 2025

Η κοινή δήλωση συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες και υπογράφηκε από 20 διευθύνοντες συμβούλους του κλάδου και τον Επίτροπο εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν. [@H2Europe / Twitter]

Οι κατασκευαστές ηλεκτρολυτών στην Ευρώπη δεσμεύτηκαν την Πέμπτη (5 Μαΐου) να δεκαπλασιάσουν την παραγωγική τους ικανότητα – σε 17,5 GW έως το 2025 – στο πλαίσιο κοινής δήλωσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Η κοινή δήλωση συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες και υπογράφηκε από 20 διευθύνοντες συμβούλους του κλάδου και τον Επίτροπο εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν.

«Σήμερα, η βιομηχανία συμφώνησε να δεκαπλασιάσει τις δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρολυτών στην Ευρώπη. Η Επιτροπή θα υποστηρίξει αυτή τη σημαντική βιομηχανική αναβάθμιση για μια βιομηχανική ηγετική θέση στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας του μέλλοντος», δήλωσε ο κ. Μπρετόν.

Η αύξηση της δυναμικότητας θα επιτρέψει την δυναμική παραγωγή της Ευρώπης 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030, ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Ο στόχος ευθυγραμμίζεται με τα σχέδια που παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο «πολύ πριν από το 2030» και την επιτάχυνση της στροφής προς τις καθαρές πηγές ενέργειας.

Το σχέδιο του Μαρτίου, με την ονομασία REPowerEU, συνεπάγεται τον διπλασιασμό του στόχου της ΕΕ για την παραγωγή υδρογόνου σε 10 εκατ. τόνους έως το 2030, ένας στόχος που, σύμφωνα με τον Μπρετόν, θα απαιτήσει μεγάλες ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου.

Για τη στήριξη της ταχείας αναβάθμισης της βιομηχανίας, η κοινή δήλωση περιλαμβάνει τη δέσμευση της βιομηχανίας, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την προώθηση αποτελεσματικών αλυσίδων εφοδιασμού.

Η κοινή δήλωση αναφέρει ότι αυτό περιλαμβάνει «νομοθετική πρόταση για την επιτάχυνση της αδειοδότησης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» και την ταχύτερη εξέταση των κοινοποιήσεων κρατικών ενισχύσεων που αποστέλλονται στις Βρυξέλλες. Οι κατασκευαστές ηλεκτρολύτη, από την πλευρά τους, δεσμεύονται να υποβάλλουν αίτηση μόνο με προτάσεις υψηλής ποιότητας που είναι ευθυγραμμισμένες με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

Ο Τζον Αντρέ Λοκ, διευθύνων σύμβουλος της Nel Hydrogen και πρόεδρος της Hydrogen Europe, έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα» για τη βιομηχανία ηλεκτρολυτών της ΕΕ.

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη τα λόγια», πρόσθεσε στο Twitter, προειδοποιώντας ότι «δεν θα υπάρξει επιτάχυνση της κατασκευής ηλεκτρολυτών στην Ευρώπη χωρίς επαρκή ρυθμιστική και οικονομική στήριξη».

Εξάρτηση από τις πρώτες ύλες

Μία από τις βασικές προκλήσεις που έρχονται είναι η πρόσβαση στις πρώτες ύλες για τους κατασκευαστές ηλεκτρολυτών, οι οποίοι συχνά ανταγωνίζονται με άλλες βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας για τους σπάνιους πόρους. «Πολλές από αυτές τις πρώτες ύλες έχουν υποστεί σημαντικές αυξήσεις τιμών τους τελευταίους μήνες» και η ΕΕ έχει «στρατηγική εξάρτηση» από αυτές, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για να αμβλυνθούν τα προβλήματα εξάρτησης, η κοινή δήλωση αναφέρει ότι η Επιτροπή θα επιδιώξει να συνάψει περαιτέρω εταιρικές σχέσεις με ξένες χώρες για τις πρώτες ύλες και να συνεργαστεί με τη βιομηχανία σε τομείς όπως η «στρατηγική προμήθεια, η επεξεργασία, η ανακύκλωση και η πιθανή». υποκατάσταση» βασικών πρώτων υλών.

Η ΕΕ είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή ηλεκτρολυτών. Αν και οι κινεζικές κατασκευές ηλεκτρόλυσης είναι φθηνότερες, θεωρούνται επίσης λιγότερο αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι από τους ίδιους τους Κινέζους κατασκευαστές, ανέφερε το εξειδικευμένο ειδησεογραφικό πρακτορείο Recharge.

«Οι γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν εξαιρετική θέση για να παράγουν βασικά εξαρτήματα για τις αλυσίδες μιας οικονομίας υδρογόνου – οχήματα, λύσεις μεταφορών, ηλεκτρολύτες, κυψέλες καυσίμου», δήλωσε η Βερόνικα Γκριμ οικονομολόγος που συμμετέχει στο γερμανικό συμβούλιο υδρογόνου.

Η Bosch, ο γερμανικός βιομηχανικός γίγαντας, συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρολυτών. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία μηχανολογίας και τεχνολογίας ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ στην έρευνα για εξαρτήματα ηλεκτρολύτη υδρογόνου.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε την ταχεία ανάπτυξη της υδροδότησης στην Ευρώπη με την τεχνολογία της Bosch», δήλωσε ο διευθυντής σύμβουλος της Bosch Στέφαν Χάρτουνγκ στις 4 Μαΐου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εταιρεία του θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της στις κυψέλες καυσίμου για να γίνει παγκόσμιος ηγέτης.