Η τριμερής συμφωνια για την ενέργεια Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου κοιτάζει προς την Ευρώπη

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συναντήθηκε χθές (Τρίτη 19/10) στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, όπου υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για τις εξελίξεις στην περιοχή. Οι τρείς ηγέτες συζήτησαν για την ενεργειακή συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο και τη διένεξη της Κύπρου με την Τουρκία

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να συνδράμει στην ενεργειακή σύνδεση της Αιγύπτου με την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου που ποντίστηκε πριν λίγες μέρες απο την Κρήτη και θα συνδέσει τις δυο χώρες. «Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στον κοινό στόχο που είναι να συνδέσουμε στο μέλλον την Αιγυπτιακή εηλεκτρική ενέργεια με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε ο Ελ Σίσι στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Ζήτησε ακόμη να υπάρξει ανάλογη εξέλιξη στις προσπάθειες για την κατασκευή αγωγού από το κυπριακό κοίτασμα φυσικού αερίου Αφροδίτη προς τις δύο εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στη Νταμιέττα και το Ίντκου στη βόρεια Αίγυπτο.

Η εταιρική σχέση των τριών χωρών όμως καθοδηγείται και από την επιθυμία να ματαιωθούν οι προθέσεις της Τουρκίας για γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος. Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος υπέγραψαν σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας τον Απρίλιο. Και οι τρεις πιστεύουν ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ιδίως η επανέναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία στην Κύπρο, είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Αθήνα, η Λευκωσία και το Κάιρο έχουν αποδείξει τη δέσμευσή τους στη διεθνή νομιμότητα με την υπογραφή συμφωνιών για την οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιπαρέβαλε τους άριστους δεσμούς γειτονίας των τριών χωρών με “πολιτικές κανονιοφόρων, απειλές πολέμου και πρακτικές που δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα” όπως είπε.

Το «σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου» αποτελεί «Φάρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Aπό την ενέργεια και τον τουρισμό μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και τη ναυτιλία».