Η Σερβία δεν επηρεάζεται από τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία

Η υπουργός δήλωσε ότι η Σερβία είναι έτοιμη εάν προκύψει μια τέτοια κατάσταση, απαριθμώντας διάφορα πιθανά σενάρια. [Shutterstock /Circlephoto]

Η αναστολή της παράδοσης φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom δεν επηρεάζει την προμήθεια φυσικού αερίου της Σερβίας, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Ενέργειας Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς, προσθέτοντας ότι η Σερβία προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω των Βαλκανίων μέσω της Βουλγαρίας, ως χώρα διαμετακόμισης.

«Η Σερβία λαμβάνει φυσικό αέριο μέσω του Balkan Stream σε τακτικές, προκαθορισμένες ποσότητες έξι εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Η χώρα δαπανά περίπου 4,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αρκετά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», δήλωσε η Μιχαΐλοβιτς, προσθέτοντας ότι «ελπίζει ότι η Βουλγαρία δεν θα πάρει το αέριο για τις δικές της ανάγκες». Η ίδια επισήμανε μάλιστα την συνεχή επαφή της με τους εκπροσώπους της Βουλγαρίας.

Ανεξάρτητα από την τακτική προμήθεια, η Σερβία προετοιμάζεται για απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς τη χώρα διέλευσης τη Βουλγαρία, η οποία, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, μπορεί να πάρει αέριο για τις δικές της ανάγκες.

Η υπουργός δήλωσε ότι η Σερβία είναι έτοιμη εάν προκύψει μια τέτοια κατάσταση, απαριθμώντας διάφορα πιθανά σενάρια.

Ως πρώτη επιλογή, η Σερβία μπορεί να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο από την αποθήκη φυσικού αερίου στο Banatski Dvor, στη Βοϊβοντίνα, όπου υπάρχουν αποθέματα για 21 ημέρες στο σερβικό τμήμα και για άλλες 22 ημέρες στο ρωσικό τμήμα. Μια δεύτερη επιλογή είναι η αύξηση των αποθεμάτων στο Banatski Dvor, ενώ η τρίτη επιλογή είναι η περαιτέρω διεύρυνση της αποθηκευτικής ικανότητας εκτός Σερβίας, για παράδειγμα στην Ουγγαρία, και η εξέταση κοινών αγορών φυσικού αερίου με την Ευρώπη.

Τέλος, επισήμανε ότι όλες οι επιλογές εξετάζονται επί του παρόντος ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια του εφοδιασμού για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, όταν η ημερήσια κατανάλωση είναι από 11 έως 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.