Η Ρωσία επιβάλλει κυρώσεις σε θυγατρικές της Gazprom στην Ευρώπη

Οι οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων που δημοσιεύθηκε σε ρωσικό κυβερνητικό ιστότοπο την Τετάρτη (11 Μαΐου) είχαν ως επί το πλείστον την έδρα τους σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Η Μόσχα έχει επιβάλει κυρώσεις σε 31 εταιρείες. Μεταξύ αυτών τον ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς και την πρώην γερμανική μονάδα της ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom, οι θυγατρικές της οποίας εξυπηρετούν την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων που δημοσιεύθηκε σε ρωσικό κυβερνητικό ιστότοπο την Τετάρτη (11 Μαΐου) είχαν ως επί το πλείστον την έδρα τους σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον πολωνικό ιδιοκτήτη αγωγών EuRoPol Gaz, την Gazprom Germania και τις θυγατρικές της Gazprom στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη. Πολλές από αυτές έχουν το «Gazprom» ή το «Wingas» ως μέρος της επωνυμίας τους.

Το έγγραφο υπογράφεται από τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν.

Οι συνέπειες για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία αγοράζει περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, δεν ήταν άμεσα σαφείς. Οι ροές φυσικού αερίου προς ανατολάς συνεχίστηκαν μέσω του αγωγού Yamal-Europe από τη Γερμανία στην Πολωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού Gascade.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν την Τετάρτη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σταθμίζει ένα πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό αργό, ενώ οι εμπορικές εταιρείες πρόκειται να μειώσουν τη δραστηριότητά τους με τη Ρωσία όταν οι αυστηρότεροι κανόνες της ΕΕ για τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου τεθούν σε ισχύ στις 15 Μαΐου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε στις 3 Μαΐου ότι καμία ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να συνάπτει συμφωνίες με όσους περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων ή ακόμη και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών.

Το διάταγμα απαγορεύει ρητά την εξαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών σε πρόσωπα και οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Η Gazprom προμηθεύει μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου της στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal-Europe και οι διάφορες δραστηριότητές της σε όλη την Ευρώπη και εκτός αυτής είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και τον εφοδιασμό της βιομηχανίας και των νοικοκυριών.

Οι δραστηριότητες της Gazprom Germania, οι οποίες βασίζονται στη ρωσική παραγωγή φυσικού αερίου, καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του φυσικού αερίου, από τη μεταφορά μέσω αγωγού έως την αποθήκευση και τις προμήθειες σε χονδρέμπορους και λιανοπωλητές.

Η Gazprom εγκατέλειψε την ιδιοκτησία της επιχείρησης τον περασμένο μήνα χωρίς εξηγήσεις, αναγκάζοντας τη ρυθμιστική αρχή ενεργειακών δικτύων της Γερμανίας να αναλάβει τον έλεγχο των δραστηριοτήτων εκεί.

Οι εν λόγω δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας στο Rehden στην Κάτω Σαξονία, με χωρητικότητα 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι εξετάζει τη ρωσική ανακοίνωση σχετικά με την Gazprom Germania, αλλά δεν έχει ακόμη λεπτομέρειες. Η προμήθεια φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος εγγυημένη και ελέγχεται συνεχώς, ανέφερε το υπουργείο.

«Η γερμανική κυβέρνηση και ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων, ως διαχειριστές της Gazprom Germania, βρίσκονται ήδη στη διαδικασία λήψης των απαραίτητων προφυλάξεων και προετοιμασίας για διάφορα σενάρια», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του.

Ο Πούτιν διατύπωσε το διάταγμά του ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε παράνομες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους με σκοπό να στερήσουν «στη Ρωσική Ομοσπονδία, στους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στα ρωσικά νομικά πρόσωπα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας» ή να τα περιορίσουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει τις αυστηρότερες κυρώσεις στη σύγχρονη ιστορία στη Ρωσία και την επιχειρηματική ελίτ της Μόσχας, βήματα που ο Πούτιν εκπέμπει ως κήρυξη οικονομικού πολέμου.

Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, αν και μέχρι την περασμένη εβδομάδα η πιο σκληρή οικονομική απάντηση του Κρεμλίνου ήταν να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία και να απαιτήσει ένα νέο σύστημα πληρωμών για τους Ευρωπαίους αγοραστές φυσικού αερίου.

Η Gaz-System, η διαχειρίστρια εταιρεία του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe, μπόρεσε να επικοινωνήσει αμέσως για σχόλια.

Η EuRoPol Gaz ανήκει από κοινού στην Gazprom και τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Πολωνίας, την PGNiG, και κερδίζει τέλη διαμετακόμισης για το ρωσικό φυσικό αέριο που διασχίζει την Πολωνία. Η PGNiG από την άλλη, δεν έκανε κανένα σχόλιο επίσης.

Η Wingas, θυγατρική της Gazprom Germania και ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους φυσικού αερίου της Γερμανίας, δήλωσε μετά την εξαγορά από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό τις τροποποιημένες παραμέτρους.