Η πολιτική κρίση στη Βουλγαρία δυσχεραίνει τη θέση των βουλγαρικών επιχειρήσεων

Οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες από περίπου 50 ευρώ/ MWh σε 100 - 125 BGN/ MWh. [Shutterstock/Yevhen Prozhyrko]

Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να αποζημιώσει με 25 ευρώ/ MWh όλες τις εταιρείες της χώρας για τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η πολιτική κρίση στη χώρα θέτει εμπόδια στην εφαρμογή αυτής της απόφασης.

Τα χρήματα μπορούν να δοθούν μόνο μετά τη συγκρότηση του νέου κοινοβουλίου και αφότου ενημερωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Και αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί πριν τα τέλη του Νοεμβρίου- όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Stefan Yanev.

Η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις θα κοστίσει μέσα σε έξι μήνες περίπου 330 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση έχει χρήματα, με δεδομένο ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν φέτος, αλλά δεν μπορεί να τα «ξοδέψει» χωρίς κοινοβουλευτική απόφαση.

Οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες από περίπου 50 ευρώ/ MWh σε 100 – 125 BGN/ MWh. Οι τιμές αυτές αντανακλούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί τομείς της οικονομίας.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός εξήγησε ότι εάν ο προϋπολογισμός δεν ενημερωθεί μέσα στον Νοέμβριο, η βοήθεια για τις εταιρείες δεν θα είναι δυνατή πριν από τον Ιανουάριο του 2022.

Ο πυρηνικός σταθμός «Kozloduy» πρόκειται να λανσάρει πακέτα φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας των 300 MWh για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ένα επιπλέον πιθανό μέτρο είναι η αλλαγή των κανόνων εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα σήμαινε μείωση στις προμήθειες για τους μεσάζοντες. Ο Yanev τόνισε ότι η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται στις διεθνείς εξελίξεις.