Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κηρύσσει κατάσταση ενεργειακής κρίσης

Η κυβέρνηση κήρυξε ενεργειακή κρίση 30 ημερών από την Τρίτη (9 Νοεμβρίου), κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής που παρακολουθεί την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του υπουργείου Οικονομίας. [Shutterstock / Yevhen Prozhyrko]

ΣΚΟΠΙΑ

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε την Τρίτη να κηρύξει κατάσταση ενεργειακής κρίσης διάρκειας 30 ημερών εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας αύξησης των τιμών της ενέργειας. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής που παρακολουθεί την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του υπουργείου Οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι σε συνέντευξη Τύπου. 

Η απόφαση τον Μπεκτέσι, οφείλεται στις «μειωμένες εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες… και στις αυξημένες παγκόσμιες τιμές (ηλεκτρικής ενέργειας)». Είπε ότι η κυβέρνηση θα χορηγήσει 65 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ηλεκτρισμού MEPSO και σε δύο άλλες επιχειρήσεις ώστε να πληρώσουν τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, άνθρακα και πετρελαίου.

Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι δεν θα λάβει περιοριστικά μέτρα. 

Η Βόρεια Μακεδονία παράγει περίπου το 88% της ηλεκτρικής της ενέργειας από εγχώριες πηγές, κυρίως μέσω ανθρακικών μονάδων. Περισσότερο από το 97% της συνολικής κατανάλωσης άνθρακα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Βρετανίδα πρέσβης Rachel Galloway προέτρεψε τη χώρα να τηρήσει τη στρατηγική 2020-2026 για τη ριζική ενεργειακή μετάβαση και τη σταδιακή κατάργηση των ανθρακικών της μονάδων.

Η Εθνική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι το 2021 η ανάπτυξη θα είναι 3,9% και ο πληθωρισμός 3,1%. Δεν αναμένονται κλυδωνισμοί. Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος στο 2,4%.