Η Κροατία θέτει εκ νέου ανώτατα όρια στις τιμές των καυσίμων

Τα ανώτατα ποσά των λιανικών τιμών περιλαμβάνουν την τιμή των πετρελαιοειδών, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ. [PA-EFE/STEPHANIE LECOC]

Σε τηλεφωνική συνεδρίαση η κυβέρνηση ψήφισε διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι υψηλότερες τιμές για τα πετρελαιοειδή για ένα λίτρο Eurosuper95 στα 11,37 κούνα (1,516 ευρώ), Eurodiesel στα 11,29 κούνα (1,505 ευρώ) και Eurodiesel BS blue στα 6,5 κούνα (0,86 ευρώ) ανά λίτρο, όλα με ΦΠΑ.

Το Eurodiesel BS blue χρησιμοποιείται κυρίως στη γεωργία και την αλιεία.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση «αποδεικνύει ότι φροντίζει τους πολίτες της και το πρότυπό τους», ενώ η απόφαση θα τεθεί αμέσως σε ισχύ.

Τα ανώτατα ποσά των λιανικών τιμών περιλαμβάνουν την τιμή των πετρελαιοειδών, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ.

Η τιμή του πετρελαιοειδούς προϊόντος περιλαμβάνει επίσης το ασφάλιστρο του ενεργειακού φορέα, το οποίο με τη σειρά του περιλαμβάνει το περιθώριο κέρδους.

Στην Κροατία, η αγορά καθορίζει πλήρως την τιμή των καυσίμων από το 2014.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, για πρώτη φορά, η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα για τον περιορισμό των τιμών, μετά την απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των παραγώγων στις διεθνείς αγορές για την ανάκτηση της ζήτησης μετά την πανδημία.