Η Κομισιόν ανυπομονεί να δει τον διπλασιασμό χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου

EU Commissioner for Budget and Human Resources Günther Oettinger [L] and the President of Azerbaijan Ilham Aliyev. [@GOettinger Twitter]

Η πρόσφατη συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων και μεγάλων εταιρειών ενέργειας στο Αζερμπαϊτζάν σηματοδότησε τις φιλοδοξίες για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του Νότιου Διαδρόμου Αερίου (SGC), καθώς και για την είσοδο περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών ως πελατών.

Η 5η συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Συγκλήτου του SGC διεξήχθη στις 20 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού. Το SGC είναι ένα από τα έργα προτεραιότητας για την ΕΕ και προβλέπει τη μεταφορά αερίου 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως (bcm/y) του Αζερμπαϊτζάν από την περιοχή της Κασπίας μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Ο SGC των 3.500 χλμ. αποτελείται από τρία μέρη: τον αγωγό του Νοτίου Καυκάσου, ο οποίος εκτείνεται από το Μπακού και πάει προς τα δυτικά στη Γεωργία. Τον Trans Anatolian Pipeline TANAP που διασχίζει ολόκληρη την επικράτεια της Τουρκίας από τα ανατολικά προς τα δυτικά και τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline TAP, ο οποίος διέρχεται από την Ελλάδα, την Αλβανία και τελειώνει στην Ιταλία.

Από την Ελλάδα, σχεδιάζεται ένας αγωγός διασύνδεσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και ενδεχομένως και σε άλλες χώρες  της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Ο αριθμός των χωρών που συμμετείχαν στο συμβούλιο του SGC αυξήθηκε φέτος στις 17, δήλωσε ο Παρβιζ Σαχμπάζοφ υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον Αζερικό Τύπο.

«Για πρώτη φορά, η Σερβία, η Ουγγαρία και ο Άγιος Μαρίνος έλαβαν μέρος στη συνάντηση. Αυτό δείχνει ότι το ενδιαφέρον για το έργο αυτό αυξάνεται κάθε χρόνο», ανέφερε ο υπουργός.

Η τελετή έναρξης της πρώτης φάσης του έργου του SGC πραγματοποιήθηκε στο Μπακού τον Μάιο του 2018 και η τελετή έναρξης του TANAP πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην επαρχία Εσκίσεχιρ της Τουρκίας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι εργασίες για τον αγωγό TAP συνεχίζονται, ενώ μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 85% του έργου. Τα πρώτα μόρια αερίου αναμένεται να αρχίσουν να κυκλοφορούν στην ΕΕ το 2020.

Το υπεράκτιο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ είναι προς το παρόν ο μοναδικός προμηθευτής, αλλά ο πρόεδρος Aliyev καταγράφηκε να αναφέρει ότι είναι πεπεισμένος πως και τα υπόλοιπα πεδία  σε μια χώρα που έχει περισσότερα από 2,6 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεματικών, θα τον τροφοδοτήσουν.

Επί του παρόντος, οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ασχολούνται με την ανάπτυξη κάποιων άλλων υπεράκτιων πεδίων, όπως οι Absheron, Umid και Babek.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι βέβαιος ότι το Σαχ Ντενίζ δεν θα είναι η μόνη πηγή πόρων για τον Νότιο Διάδρομο Αερίου και όσο περισσότερο αέριο παράγουμε από τα πεδία μας, τόσο περισσότερες δυνατότητες θα υπάρξουν για την προμήθεια των εταίρων μας και για τη διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού που συζητήσαμε», δήλωσε ο πρόεδρος Aliyev.

Ένας υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Τουρκμενιστάν, ο οποίος συμμετείχε στο συμβουλίου του SGC στο Μπακού, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας να συμμετάσχει στο σχέδιο.

Το Τουρκμενιστάν είναι μία από τις χώρες με τα πλουσιότερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο αλλά βρίσκεται στην «λάθος» πλευρά της Κασπίας Θάλασσας, η οποία την εμποδίζει να εξάγει τους ενεργειακούς πόρους της, στην Ευρώπη. Ωστόσο, η πρόσφατη συμφωνία για την οριοθέτηση της Κασπίας Θάλασσας θα μπορούσε να είναι μια αλλαγή του παιχνιδιού και η χώρα θα μπορούσε να οραματιστεί την εξαγωγή των πόρων της στον καλύτερο πελάτη: τις χώρες της ΕΕ.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους Günther Oettinger, ο οποίος παρακολούθησε τη συνάντηση, δήλωσε ότι εναπόκειται στην ηγεσία του Τουρκμενιστάν να λάβει την τελική απόφαση για την ένταξή της στο SGC. Ο Oettinger αντικατέστησε τον επικεφαλής της Επιτροπής για την Ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος βρίσκεται σε εκστρατεία για να γίνει πρόεδρος της Σλοβακίας.

Ο Oettinger είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν ήταν στρατηγικός εταίρος αερίου για την ΕΕ. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των Κάτω Χωρών, σημείωσε ότι οι όγκοι αερίου στην Ευρώπη μειώνονται κάθε χρόνο. Οι Κάτω Χώρες σταδιακά εξαλείφουν την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου.

«Κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, προβλέπεται να διπλασιαστεί ο όγκος του φυσικού αερίου που παραδίδεται στην Ευρώπη μέσω του SGC σε 20-25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», τόνισε ο Oettinger.

Ο Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ελπίζει να φέρει φυσικό αέριο από την SCG στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τέμενουχκα Πέτκοβα δήλωσε ότι η χώρα της έχει «ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα» να βρίσκεται κοντά στον SGC.

Πρόσθεσε ότι η κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), βασικού στοιχείου που συνδέεται με το SGC, καθώς και της κοινής πρωτοβουλίας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας για την κατασκευή του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου Αερίου, είχε μεγάλη γεωστρατηγική σημασία για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών αερίου.

Ο Κάθετος Διάδρομος Αερίου είναι επίσης γνωστός ως BRUA (Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία-Αυστρία).

Σε μια εποχή που η Ρωσία σχεδιάζει να διοχετεύσει εκ νέου τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, η Κεντρική Ευρώπη χρειάζεται προμήθειες και από άλλες πηγές εκτός από την παραδοσιακή.

Η Πέτκοβα δήλωσε ότι η Βουλγαρία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής στα μέσα του τρέχοντος έτους και να τις ολοκληρώσει το 2020, συμπίπτοντας με την έναρξη του TAP.

«Η Βουλγαρία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του νότιου διαδρόμου αερίου και θα συνεχίσει να εργάζεται για έργα φυσικού αερίου που παρέχουν πραγματική διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρόμωνν εφοδιασμού με φυσικό αέριο», δήλωσε η Πέτκοβα.

Η Γερμανία δεν ανήκει στους δυνητικούς πελάτες της SGC αλλά είναι ισχυρός υποστηρικτής του έργου.

Όσον αφορά τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, η επιτροπή Γιούνκερ διαθέτει λίγα έργα συγκρίσιμα σε μέγεθος με το SGC για να δείξει στους ευρωπαίους πολίτες ως ένα επίτευγμα πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

[το κείμενο επιμελήθηκε στην ελληνική έκδοση ο Θοδωρής Καραουλάνης]

X