Η Ιταλία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία κάνει πολιτική χρήση του φυσικού αερίου

«Υπάρχει πολιτική χρήση του φυσικού αερίου, όπως υπάρχει πολιτική χρήση του σιταριού», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. [EPA-EFE/ETTORE FERRAR]

Στο Κίεβο, την Πέμπτη (16 Ιουνίου), ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ιταλία πιστεύει πως η Ρωσία πολιτικοποιεί το φυσικό αέριο, αφού η Gazprom ανακοίνωσε άλλη μια περικοπή στις καθημερινές προμήθειες στη Ρώμη.

Η Gazprom περιόρισε την Πέμπτη περίπου το 35% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προορίζονται για την Ιταλία. Η ενεργειακή εταιρεία ανακοίνωσε την παράδοση «μόνο του 65% των ζητούμενων προμηθειών». Την Τετάρτη (15 Ιουνίου), είχε ήδη μειώσει τις προμήθειες κατά 15%.

«Μας είπαν ότι οι λόγοι για τις περικοπές των προμηθειών σε όλη την Ευρώπη είναι τεχνικοί, κυρίως ότι η συντήρηση των σωλήνων απαιτεί ανταλλακτικά τα οποία δεν είναι διαθέσιμα λόγω των κυρώσεων της ΕΕ. Ωστόσο, τόσο η Γερμανία όσο και εμείς και άλλες χώρες πιστεύουμε ότι αυτά είναι ψέματα», δήλωσε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Υπάρχει πολιτική χρήση του φυσικού αερίου, όπως υπάρχει πολιτική χρήση του σιταριού», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ενώ η παραλαβή λιγότερης ενέργειας στην Ιταλία δεν έχει άμεσες συνέπειες στην κατανάλωση, επηρεάζει τη δραστηριότητα αποθεματοποίησης. Η Ιταλία έφτασε στο 52% της συνολικής ικανότητας αποθεματοποίησης. «Η αποθήκευση προχωρούσε με γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που μας αφήνει αρκετά σίγουρους βραχυπρόθεσμα και για τον χειμώνα. Ωστόσο, οι τρέχουσες τιμές εμποδίζουν την αποθεματοποίηση».

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η «στρατηγική» της Μόσχας να μειώνει τις προμήθειες ενώ οι τιμές είναι στα ύψη, επιτρέπει «στη Ρωσία να κερδίζει ακριβώς όσα κέρδιζε και πριν». Μια τέτοια στρατηγική πρέπει να καταπολεμηθεί. Εμείς [οι χώρες της ΕΕ] θα το συζητήσουμε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Στο πλαίσιο αυτό, «η πρόταση της Ιταλίας για ένα ευρωπαϊκό ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο αποκτά μεγαλύτερη σημασία», κατέληξε.