Η ιδέα για «στρατηγικό απόθεμα» φυσικού αερίου στη Σύνοδο Κορυφής

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «θα συζητήσουμε σε δύο εβδομάδες στο επίσημο συμβούλιο πώς να χειριστούμε την αποθήκευση, ένα στρατηγικό απόθεμα». [European Union, 2021]

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν αργότερα τον Οκτώβριο την ιδέα της δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου της ΕΕ και της αποσύνδεσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, δήλωσε την Τρίτη (5 Οκτωβρίου) η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Εσθονία, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ευρωπαίους καταναλωτές ήταν κυρίως αποτέλεσμα πολύ ακριβότερου φυσικού αερίου καθώς η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε, αλλά οι βασικοί προμηθευτές φυσικού αερίου όπως η Ρωσία δεν αύξησαν την προσφορά.

«Για το φυσικό αέριο οι τιμές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές – το 90% του φυσικού αερίου εισάγεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι οικονομίες αυξάνονται, έτσι η ζήτηση αυξάνεται, αλλά η προσφορά δεν αυξάνεται ανάλογα. Είμαστε πολύ ευγνώμονες που η Νορβηγία εντείνει την παραγωγή της, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει στη Ρωσία », είπε.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ έπρεπε να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γιατί αυτό θα την καθιστούσε ανεξάρτητη από τις εισαγωγές και θα σταθεροποιούσε τις τιμές.

Αλλά πιο άμεσα βήματα θα ήταν το θέμα να μπει στην ατζέντα της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 21-22 Οκτωβρίου.

«Βραχυπρόθεσμα, θα συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι μόνο απόψε, αλλά σε δύο εβδομάδες στο επίσημο συμβούλιο πώς να χειριστούμε την αποθήκευση, ένα στρατηγικό απόθεμα και θα ρίξουμε μια ματιά στη συνολική σύνθεση των τιμών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επειδή, εάν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι υψηλές, οφείλεται στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα αποσύνδεσης εντός της αγοράς, επειδή έχουμε πολύ φθηνότερη ενέργεια όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας », δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.