Η Gazprom μειώνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Σλοβακία παρά την πληρωμή σε ρούβλια

Η Gazprom ανακοίνωσε μειωμένες παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα. [Shutterstock/A08]

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Σλοβακία κατά το ήμισυ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι χαμηλότερες εξαγωγές συνεχίστηκαν τη Δευτέρα (20 Ιουνίου), ανακοίνωσε ο σλοβακικός προμηθευτής φυσικού αερίου SPP.

Η Gazprom ανακοίνωσε μειωμένες παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα. Το αφεντικό της Gazprom, Alexey Miller, κατονομάζει ως αιτία τις τεχνικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές κυρώσεις.

Μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία αναφέρθηκαν επίσης στη Γερμανία, την Τσεχία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Ωστόσο, η SPP επισημαίνει ότι και από την Ουκρανία έρχεται λιγότερο αέριο μέσω του αγωγού Brotherhood.

Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Karol Hirman επισημαίνει ότι οι χαμηλότερες παραδόσεις έρχονται μετά την εκπλήρωση από τη Σλοβακία και πολλών άλλων χωρών της υποχρέωσης προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

«Ο στόχος του Πούτιν είναι να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο ίδιος. «Ο Πούτιν δείχνει σε ολόκληρη την ΕΕ ότι είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει τις απειλές που διατύπωσε όταν εξέδωσε το διάταγμα για την πληρωμή σε ρούβλια σχετικά με τη διακοπή του φυσικού αερίου. Δοκιμάζει τώρα την αντίδραση της αγοράς και κυρίως των επιμέρους χωρών της ΕΕ και των κύριων πελατών», εξήγησε ο Hirman.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Richard Prokypčák, υπάρχει πραγματική πιθανότητα να σταματήσουν εντελώς οι παραδόσεις. Πρόσθεσε ότι η SPP προετοιμάζεται για την κατάσταση αυτή εδώ και μήνες και κατάφερε να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες από τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι πηγές αυτές θα πρέπει να είναι αρκετές για να καλύψουν το 65% της εγχώριας κατανάλωσης.

Ο εκπρόσωπος της SPP, Andrej Šebesta, υποστηρίζει ότι η μείωση των προμηθειών δεν θα επηρεάσει τις παραδόσεις προς τα νοικοκυριά ή τη βιομηχανία. Η μείωση των εισαγωγών μπορεί, ωστόσο, να επιβραδύνει την πλήρωση των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα.