Η Φινλανδία πιέζει να κηρυχθεί η πυρηνική ως βιώσιμη πηγή ενέργειας

Επί του παρόντος, περίπου το 30% της ενέργειας της Φινλανδίας παράγεται από πυρηνική ενέργεια. [EPA-EFE/JUHA SINISALO]

Μετά από μια απόφαση που κρατήθηκε για πρώτη φορά μυστική, η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε η πυρηνική ενέργεια να κηρυχθεί ως βιώσιμη πηγή ενέργειας.

Ο αέρας και ο ήλιος έχουν εγκριθεί ως βιώσιμοι από την ΕΕ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά. Ακόμη και αν τα εργοστάσια είναι απαλλαγμένα από εκπομπές ρύπων, η πυρηνική θεωρείται σήμερα ως πηγή ενέργειας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα λόγω των εκπομπών που προκαλούνται από εξόρυξη και μεταφορές.

Η Φινλανδία διαθέτει τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς και ο πέμπτος πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του μετά από χρόνια αναβολών λόγω τεχνικής πολυπλοκότητας. Το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας παραμένει σημαντικό για τη χώρα. Η βιομηχανία της έχει υψηλή ενεργειακή ένταση και η χώρα έχει στόχο να είναι ουδέτερη άνθρακα έως το 2035. Επί του παρόντος, περίπου το 30% της ενέργειας της Φινλανδίας παράγεται από πυρηνική ενέργεια.

Όπως αναφέρθηκε από τη Φινλανδική Εταιρεία Ραδιοτηλεόρασης (YLE), η ευθυγράμμιση της κυβέρνησης να ασκήσει πίεση στα πυρηνικά ως βιώσιμη πηγή σηματοδοτεί μια σχεδόν στροφή εντός του κόμματος των Πρασίνων στο σημερινό πενταμερές υπουργικό συμβούλιο. Παραδοσιακά το κόμμα ήταν έντονα αντιπυρηνικό και παραιτήθηκε ακόμη και από προηγούμενες κυβερνήσεις για το θέμα. Οι απόψεις έχουν γίνει πιο ρεαλιστικές και οι Πράσινοι ισχυρίζονται ότι έχουν ουδέτερη τεχνολογική στάση όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.