Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την «ιβηρική εξαίρεση» για την επιβολή ανώτατων τιμών φυσικού αερίου

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν στα τέλη Απριλίου ότι κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) έδωσε τελικά το πράσινο φως σε μια ιβηρική πρόταση (πιο γνωστή ως «ιβηρική εξαίρεση») για την επιβολή ανώτατων τιμών φυσικού αερίου και ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία εργάζονται για την ψήφιση της σχετικής εθνικής νομοθεσίας την Τρίτη 10 Μαΐου, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Αυτή τη στιγμή συντονίζουμε με την ισπανική κυβέρνηση τον τρόπο με τον οποίο εγκρίνουμε την αντίστοιχη νομοθεσία και θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να το κάνουμε ήδη αύριο (Τρίτη 10 Μαΐου)», πρόσθεσε ο Κόστα, τον οποίο επικαλούνται τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση ως
«μέτρο μεγάλης εμβέλειας», υπενθύμισε ότι η Ισπανία συγκαλεί κανονικά το Συμβούλιο Υπουργών της κάθε Τρίτη και σημείωσε ότι η πορτογαλική εκτελεστική εξουσία προτίθεται επίσης να το πράξει την ίδια ημέρα, μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν στα τέλη Απριλίου ότι κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται από σταθμούς συνδυασμένου κύκλου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στις δύο χώρες, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι λογαριασμοί των καταναλωτών.

Η εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών θα διαρκέσει δώδεκα μήνες και θα ξεκινήσει με μια μέση τιμή φυσικού αερίου 40 €/μεγαβατώρα (€/MWh) για να σταθεροποιηθεί σε περίπου 50 €/MWh κατά μέσο όρο καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή ότι έλαβε την ιβηρική πρόταση και ότι θα τη μελετήσει «επειγόντως», ενώ συνεχίζονται οι «τεχνικές επαφές» μεταξύ Βρυξελλών, Μαδρίτης και Λισαβόνας.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά της Ιβηρικής ανέκαμψε τη Δευτέρα 9 Μαΐου κατά σχεδόν 21% στα 208,74 € ανά μεγαβατώρα (MWh), σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ιβηρικής (OMIE), τα οποία επικαλείται η EFE.

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε μια «ιβηρική εξαίρεση», ανοίγοντας τον δρόμο και στις δύο χώρες να λάβουν ειδικά μέτρα και να αποφύγουν τον αντίκτυπο των εξαιρετικά ευμετάβλητων τιμών του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα έλαβαν την εξαίρεση επειδή τα δύο έθνη απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά υποφέρουν από ένα «πολύ χαμηλό» επίπεδο ενεργειακών διασυνδέσεων με την υπόλοιπη ΕΕ.

Η Ισπανία περιγράφεται συχνά από πολλούς εμπειρογνώμονες ως «ενεργειακό νησί» σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.