Η Eni ανοίγει λογαριασμούς σε ευρώ και ρούβλια για αγορά ρωσικού φυσικού αερίου

Η ανακοίνωση της Eni έρχεται πριν από την προθεσμία πληρωμής της ρωσικής εταιρείας, η οποία λήγει γύρω στις 20 Μαΐου. [Shutterstock/Massimo Todaro]

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni ξεκίνησε τις διαδικασίες για το άνοιγμα λογαριασμού στην Gazprombank σε διπλό νόμισμα, ευρώ και ρούβλια, όπως ανακοινώθηκε σε επίσημο σημείωμα την Τρίτη (17 Μαΐου).

«Λαμβάνοντας υπόψη τις επικείμενες προθεσμίες πληρωμών που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, η Eni ξεκίνησε προληπτικές διαδικασίες για να ανοίξει με την Gazprombank τους δύο τρεχούμενους λογαριασμούς, έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια», εξήγησε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι η απόφαση έχει «συμφωνηθεί με τους ιταλικούς θεσμούς».

Τον Απρίλιο, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, η Μόσχα όρισε ένα νέο σύστημα πληρωμών για να αναγκάσει τις ξένες εταιρείες να πληρώνουν το φυσικό αέριο της κρατικής Gazprom σε ρούβλια.

Η ανακοίνωση της Eni έρχεται πριν από την προθεσμία πληρωμής της ρωσικής εταιρείας, η οποία λήγει γύρω στις 20 Μαΐου. Νωρίτερα τη Δευτέρα (16 Μαΐου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε τη στάση της σχετικά με τις πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις του μπλοκ.

Το τελευταίο διάστημα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eni Claudio Descalzi ακολούθησε την κυβέρνηση σε επίσημες επισκέψεις στην Αλγερία, την Αγκόλα, το Κονγκό και αρκετές άλλες χώρες για την υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου και να βρει εναλλακτικές λύσεις για τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Παρ’ όλα αυτά, η Ρώμη εισάγει περίπου το 40% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και δεν μπορεί να περιορίσει άμεσα τις προμήθειες.

Ακόμη και αν η Eni ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια, οι πληρωμές φυσικού αερίου «θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται σε ευρώ», δήλωσε η ιταλική εταιρεία που ελέγχεται από το κράτος. Σε περίπτωση οποιασδήποτε καθυστέρησης ή τεχνικής αδυναμίας να ολοκληρωθεί η μετατροπή εγκαίρως, «δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στις προμήθειες», πρόσθεσε η Eni.