Η ΕΕ παρεμβαίνει για τη μείωση της εξόρυξης άνθρακα στην Ευρώπη

Πάνω από 1 δις ευρώ θα διαθέσει η ΕΕ για τη μετάβαση των περιοχών εξόρυξης άνθρακα στη νεα ενεργειακή πραγματικότητα [[cbpix/Shutterstock%5D]

Η Επιτροπή σχεδιάζει μια πρωτοβουλία στήριξης των περιοχών εξόρυξης άνθρακα κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. Η EURACTIV της Τσεχικής Δημοκρατίας αναφέρει.

Η εποχή του άνθρακα μπορεί να φτάνει στο τέλος της στην Ευρώπη, αλλά θα χρειαστούν αρκετές δεκαετίες ακόμη πριν τελειώσει εντελώς, δήλωσαν οι εταιρείες εξόρυξης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η EURACTIV.cz.

«Η Γαλλία και το Βέλγιο πέτυχαν την έξοδό τους από την εποχή του άνθρακα τη δεκαετία του ’50 και του ’60. Στην Τσεχία και τη Γερμανία, αυτό αναμένεται να συμβεί μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η Πολωνία θα τα καταφέρει πιθανότατα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα «, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μπουντινσέ, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Άνθρακα και τον Λιγνίτη.

Η βιομηχανία άνθρακα σέβεται τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια καθώς και την προσπάθειά της να αναμορφώσει τον ενεργειακό τομέα, δήλωσε ο Μπουντινσέ. Τόνισε όμως ότι πρέπει και η Ένωση να λάβει υπόψη της τις ειδικές συνθήκες των επιμέρους κρατών μελών.

Χιλιάδες Εργατών

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Ούστι ναντ Λαμπεμ της βορειοδυτικής Τσεχίας, η οποία είναι η κύρια περιοχή εξόρυξης λιγνίτη στη χώρα με αρκετούς σταθμούς παραγωγής.

«Μέχρι το 2040 θα λειτουργεί στην περιοχή Λεντβαις μόνο ο σημαντικότερος  σταθμός ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα, δεδομένης της αποτελεσματικής νομοθεσίας αλλά και της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων εγκαταστάσεων», δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργού Βιομηχανίας της Τσεχίας, Βλαντιμίρ Βλκ. Αλλά προς το παρόν, το 48% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα προέρχεται από τον άνθρακα. «Δεν είναι δυνατό να βγούμε με τη μια από τον άνθρακα, γιατί αυτό θα προκαλούσε κατάρρευση» τόνισε.

Το 2015, σχεδόν 8.000 άνθρωποι εργάστηκαν σύμφωνα με την Euracoal στην βιομηχανία λιγνίτη της Τσέχικης Δημοκρατίας, 9.500 στην Πολωνία, 10.600 στη Ρουμανία, 11.700 στη Βουλγαρία και σχεδόν 15.500 στη Γερμανία.

Για αυτόν και άλλους λόγους, οι περιοχές εξόρυξης άνθρακα χρειάζονται στήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών.

Ας μιλήσουμε για τον άνθρακα

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) παρουσίασε πέρυσι την έκθεση με τίτλο Ενδογενής άνθρακας στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση, την οποία συνέταξε η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Αλλαγής τη Βιομηχανία (CCMI).

«Η Επιτροπή επέστησε την προσοχή στις επιπτώσεις της ενεργειακής μετάβασης στις περιοχές εξόρυξης άνθρακα και στην ανάγκη στήριξής τους στο πλαίσιο των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της ΕΕ», ανέφερε ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Τσέχικη εταιρεία άνθρακα Severní energetická και η συν- εισηγήτρια γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ Ρενάτα Αϊσενβορτοβά στην EURACTIV.cz.

Το έγγραφο συζητήθηκε επίσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προετοίμαζε κατά το ίδιο διάστημα ένα τεράστιο πακέτο ενεργειακής νομοθεσίας για το περιβάλλον. Κατά την παρουσίαση της δέσμης μέτρων για Χειμερινό Ενεργειακό Πακέτο το Νοέμβριο του 2016, η Κομισιόν δεσμεύτηκε να παράσχει εξατομικευμένη υποστήριξη στις βιομηχανικές περιοχές παραγωγής και εξόρυξης άνθρακα.

Η πρωτοβουλία αυτή εκπονείται τώρα από τις Γενικές Διευθύνσεις της Επιτροπής, αρμόδιες για την περιφερειακή ανάπτυξη, την απασχόληση, την ενέργεια, τις μεταφορές, την έρευνα και την ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα του έργου τους αναμένονται να παρουσιαστούν το φθινόπωρο.

«Εργαζόμαστε σε τρία έργα τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται», δήλωσε ο Βάκλαβ Στέρμπα από τη μονάδα αποτελεσματικότητας των πόρων Γενικής Γραμματείας της Επιτροπής που συντονίζει την πρωτοβουλία.

Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια μόνιμη πλατφόρμα για τις συνεδριάσεις των εκπροσώπων της βιομηχανίας του άνθρακα με την Επιτροπή, αντικαθιστώντας τον διάλογο για τον άνθρακα που πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο στις Βρυξέλλες. Η πλατφόρμα θα παράσχει όχι μόνο υποστήριξη στην μετάβαση προς τις νέες τεχνολογίες αλλά και στην αναζήτηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να συστήσει ομάδες εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει στην επίλυση των επιτόπιων προβλημάτων και να μιλήσει με ενδιαφερόμενους σε μεμονωμένες περιφέρειες.

«Θέλουμε επίσης να καταρτίσουμε ένα θεματικό κείμενο το οποίο θα παρέχει στους τοπικούς και περιφερειακούς εκπροσώπους μια επισκόπηση των μέσων και των διαθέσιμων πόρων στον τομέα αυτό. Θα πρέπει να προετοιμαστεί μέσα στους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Στερμπα.

Αρκετές δεκαετίες με άνθρακα

Επί του παρόντος υπάρχουν αρκετά κονδύλια για την εξυπηρέτηση των φθινουσών περιοχών. «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) παρέχει στήριξη στους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών», σημείωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ευρωβουλευτής του ΕΚΤ, Στανισλαβ Πολκακ (STAN). «Για την περίοδο 2014-2020, το ΕΤΠ διαθέτει ετήσιο προϋπολογισμό που φτάνει μέχρι και τα 150 εκατομμύρια ευρώ».

Από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και κατά την περίοδο 2014-2020, θα πρέπει να διατεθεί τουλάχιστον € 1,1 δισ. για τη βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης που απαιτούνται για την προσαρμογή των δεξιοτήτων, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς που σχετίζονται με την ενέργεια και το περιβάλλον.

Για τέτοιους ευάλωτους τομείς, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα είναι ο καθορισμός της πολιτικής συνοχής της ΕΕ μετά το 2020, με την έναρξη της νέας δημοσιονομικής περιόδου. Στις 20 Ιουνίου, οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν ένα ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο δεν είναι δυνατόν να μειωθεί το μερίδιό του στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ωστόσο, ορισμένοι καθαροί συνεισφέροντες του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού πιέζουν τα χρήματα να μεταφερθούν από τη συνοχή σε άλλες προτεραιότητες.

Σύμφωνα με την Αϊσενβορτοβά, η πρωτοβουλία της Επιτροπής δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο σε κοινωνικές και οικονομικές πτυχές, αλλά και σε έρευνα, καινοτομίες και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών καθαρού άνθρακα.

«Υπάρχουν δύο είδη περιφερειών άνθρακα στην ΕΕ. Σε μερικές από αυτές, η εξόρυξη θα σταματήσει για διάφορους λόγους. Αυτό ισχύει για παράδειγμα, για το τέλος της εξόρυξης άνθρακα στη Γερμανία το 2018. Στις άλλες περιφέρειες, η εξόρυξη θα συνεχιστεί για αρκετές δεκαετίες», δήλωσε στην EURACTIV.cz. Τέλος, συμπλήρωσε: «Ο πρώτος τύπος περιφέρειας ασχολείται κυρίως με τη διαδικασία αναδιάρθρωσης. Ο άλλος, επικεντρώνεται επίσης στους οικολογικούς τρόπους εξόρυξης και χρήσης άνθρακα».

X