Η διγλωσία των μεγάλων πετρελαϊκών για το κλίμα αποκαλύπτεται από νέα έκθεση

[Erin / Flickr]

Οι πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο έχουν ξοδέψει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Παρισίων για να “γυαλίσουν” τα κλιματικά τους “παράσημα”, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.

Το InfluenceMap, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, παρακολούθησε τις δαπάνες για φιλικές προς το κλίμα εκστρατείες ταυτότητας και επιρροής από τις ExxonMobil, Shell, Chevron, BP και Total από τότε που τα παγκόσμια έθνη υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού το 2015.

Και τα ευρήματά της είναι εντυπωσιακά. Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου έδωσαν κατά μέσο όρο 195 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εκστρατείες, υποδεικνύοντας ότι στηρίζουν ένα φιλόδοξο σχέδιο για το κλίμα, ενώ δαπάνησαν άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια για τον έλεγχο, την καθυστέρηση ή την αντίθεσή τους, σε δεσμευτικές πολιτικές για το κλίμα.

Η BP, για παράδειγμα, έδωσε 13 εκατομμύρια δολάρια σε μια εκστρατεία, υποστηριζόμενη και από την Chevron, η οποία με επιτυχία μπλοκάρει τον φόρο άνθρακα στην αμερικανική πολιτεία της Ουάσινγκτον. Και οι πέντε είναι μέλη εμπορικών ομίλων όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, το οποίο με επιτυχία εκστράτευσε πέρσι για την απορρύθμιση της ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αλλά και για την ανατροπή των κανονισμών για τις εκπομπές μεθανίου.

Αυτές οι ενέργειες «συγκρούονται υπερβολικά» με τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα, υπογραμμίζει η έκθεση.

“Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου προβάλλουν τον εαυτό τους ως κύριους παράγοντες της ενεργειακής μετάβασης ενώ ασκούν πιέσεις για καθυστέρηση, αποδυνάμωση ή αντίθεση σε μια ουσιαστική πολιτική για το κλίμα”, δήλωσε ο Edward Collins, αναλυτής στο InfluenceMap και υπεύθυνος στη μελέτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν προσαρμόσει τις στρατηγικές επικοινωνιακού τους μηνύματος μετά τη Συμφωνία των Παρισίων, επειδή συνειδητοποίησαν ότι η προσοχή του κοινού μετατοπίζεται υπέρ μιας πιο επείγουσας δράσης για την κλιματική αλλαγή.

Η ExxonMobil, για παράδειγμα, προωθεί την έρευνα των φυκιών-βιοκαυσίμων ως πιθανή λύση για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, οι αριθμοί της εταιρείας δείχνουν ότι ο στόχος των 10.000 βαρελιών βιοκαυσίμων την ημέρα, θα ισοδυναμεί με μόλις το 0,2% της τρέχουσας ικανότητας διύλισης, σύμφωνα με την έκθεση.

Μαζί, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες αναμένεται να ξοδέψουν περίπου το 3% των δαπανών τους για επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά το 2019, ενώ 110,4 δισεκατομμύρια δολάρια θα διοχετευθούν σε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με την έκθεση.

“Η έρευνα του InfluenceMap επιβεβαιώνει την ευρέως υποτιθέμενη υποψία ότι οι καλογυαλισμένες αναφορές βιωσιμότητας του Big Oil και οι λαμπρές δηλώσεις για το κλίμα είναι όλο ρητορία και καμία πράξη”, δήλωσε η Catherine Howarth, γενική διευθύντρια της ΜΚΟ ShareAction.

“Αυτές οι εταιρείες έχουν κατακτήσει την τέχνη της εταιρικής διγλωσίας – προσφέρουν τα διαπιστευτήριά τους για το κλίμα, ενώ σιωπηρά χρησιμοποιούν τη δύναμη επιρροής που έχουν για να υπονομεύσουν την εφαρμογή μιας λογικής κλιματικής πολιτικής και ρίχνουν εκατομμύρια σε ομάδες που ασκούν βρώμικη πίεση για λογαριασμό τους”, ανέφερε.

Η μελέτη InfluenceMap έρχεται εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τους επενδυτές για να αλλάξει η συμπεριφορά των πετρελαϊκών εταιρειών. Τον Μάρτιο, η Νορβηγία εξέπληξε τους παρατηρητές ανακοινώνοντας τα σχέδια για την αποεπένδυση του ασαλσιτικού της κεφαλαίου 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μεγάλοι παίχτες όπως η Shell και η ExxonMobil απέφυγαν την απαγόρευση η οποία επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής, αλλά η κίνηση προκάλεσε ανησυχία στη βιομηχανία.

Υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα πρέπει να προσαρμοστούν στη χαμηλών εκπομπών ενεργειακή μετάβαση, κάτι που πολλοί δέχονται τώρα ως αναπόφευκτο.

Η BP, η πετρελαϊκή εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, προέβλεψε πρόσφατα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι η κύρια πηγή ενέργειας του κόσμου μέχρι το 2040. Η ταχύτητα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν έχει άλλη όμοια στην ιστορία, ανέφερε η εταιρεία στην Έκθεση για την Ενέργεια 2019 που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο.

Η πρόοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, προκάλεσε φρενίτιδα εξαγορών για νέα ενεργειακά σχήματα, όπως η εξαγορά από την BP της Chargemaster, του μεγαλύτερου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Από το 2016, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έκλεισαν 148 συμφωνίες σε επιχειρήσεις εναλλακτικής ενέργειας, σύμφωνα με το CDP, έναν οικονομικό φορέα που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτό το παιχνίδι, οι ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες έχουν δείξει μεγαλύτερη ικανότητα προσαρμογής. Η κατάταξη των 24 μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, που δημοσίευσε το CDP πέρσι, αποδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου ξεπερνούν τους Αμερικανούς, τους Κινέζους και τους Ρώσους ομολόγους τους όταν πρόκειται για επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Και κάποιες όπως η Equinor της Νορβηγίας έχουν ανακοινώσει σχέδια για να επενδύσουν το 15-20% των κεφαλαιουχικών δαπανών τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, με έμφαση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Ο Eirik Wærness, επικεφαλής οικονομολόγος της Equinor, δήλωσε ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες είχαν τους οικονομικούς πόρους, τις τεχνικές δεξιότητες και την αλυσίδα εφοδιασμού που ήταν απαραίτητες για να συμβεί η αλλαγή.

“Αν οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου δεν συμμετέχουν στην παγκόσμια επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ποιος άλλος μπορεί;”, δήλωσε σε συνέντευξη του, στη EURACTIV.

Ένας εκπρόσωπος της Shell δήλωσε: "Απορρίπτουμε σθεναρά την αρχή αυτής της έκθεσης. Είμαστε πολύ σαφείς όσον αφορά την υποστήριξή μας στη Συμφωνία των Παρισίων και τα βήματα που κάνουμε για να βοηθήσουμε στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας για περισσότερη και καθαρότερη ενέργεια. Δεν απολογούμαστε επειδή συζητούμε με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για να ακοουστεί η φωνή μας σε κρίσιμα θέματα όπως η αλλαγή του κλίματος και πώς να την αντιμετωπίσουμε ».

Η Διεθνής Ένωση Παραγωγών Πετρελαίου και Αερίου (IOGP) δήλωσε: "Η IOGP απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες της έκθεσης. Υπογράψαμε δημόσια τη Συμφωνία των Παρισίων και το Μανιφέστο του κλάδου μας καθορίζει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία μας μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να μετακινηθεί σε ένα καθαρότερο ενεργειακό σύστημα ανταποκρινόμενο ταυτόχρονα στις ανάγκες των Ευρωπαίων για προσιτή και ασφαλή ενέργεια ».

Η FuelsEurope, η ένωση που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία διύλισης πετρελαίου, απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που περιέχονται στην έκθεση. "Αυτή η έκθεση που αναφέρεται ρητά στην FuelsEurope διαστρεβλώνει εντελώς τις θέσεις του Συνδέσμου και της βιομηχανίας διύλισης της ΕΕ όσον αφορά τις δωρεάν κατανομές για βιομηχανικούς κλάδους που διατρέχουν κίνδυνο διαρροής άνθρακα στο πλαίσιο του EU ETS και για την πολιτική σχετικά με το CO2 των οχημάτων και την ηλεκτροκίνηση" .