Γερμανία: Ο Nord Stream 2 δε θέτει ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού λέει το Υπουργείο οικονομίας της χώρας

EPA-EFE / STEFAN SAUER

Με την Ευρώπη να βρίσκεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από την έλλειψη φυσικού αερίου, πολλοί θεωρούν τον Nord Stream 2, ως εργαλείο του Κρεμλίνου για να ασκήσει την επιρροή του στην Ευρώπη. [EPA-EFE / STEFAN SAUER]

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, με επικεφαλής τον υπηρεσιακό υπουργό Πέτερ Αλτμάιερ, ολοκλήρωσε την πολυαναμενόμενη ανάλυσή σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2 της Gazprom, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο αγωγός «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Γερμανίας και της ΕΕ με φυσικό αέριο».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς ενέργειας τρίτων χωρών, εκτός Ε.Ε., υπόκεινται σε αυστηρότερα κριτήρια αδειοδότησης λειτουργίας. Το υπουργείο δήλωσε ότι «η αδειοδότηση δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο».

Πριν λάβει την τελική του απόφαση, το υπουργείο είχε διαβουλευτεί με τα γειτονικά κράτη, δηλαδή την Εσθονία, την Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία. Η όλη διαδικασία πιστοποίησης προβλέπεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 8η Σεπτεμβρίου. Η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση μιας ενεργειακής κρίσης που έχει προκληθεί από την έλλειψη φυσικού αερίου μετά την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης. Ο Nord Stream 2, τον οποίο πολλοί θεωρούν εργαλείο του Κρεμλίνου για την άσκηση επιρροής στην Ευρώπη, θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2022.

Καθώς η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Γκαζπρόμ σημειώνει ρεκόρ χαμηλών ροών αερίου προς την Ευρώπη, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν στείλει μηνύματα ότι πρόσθετο αέριο θα εισρεύσει στην Ευρώπη μόνο εφόσον επιτραπεί η έναρξη λειτουργίας του αγωγού.