Η Gazprom προειδοποιεί για «σοβαρό» κίνδυνο διαμετακόμισης φ/α στην ΕΕ μέσω Ουκρανίας

gazrpom

Για «σοβαρό κίνδυνο» διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας έκανε λόγο σήμερα (24 Φεβρουαρίου) η Gazprom, αφού όπως ισχυρίζεται το Κίεβο δεν προέβη στην προπληρωμή.

Μια νέα σύγκρουση μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής Naftogas ήρθε στο φως τις τελευταίες ημέρες. Η Naftogas κατηγορεί την Gazprom για παραβίαση ενός πρωτόκολλου περί εφοδιασμού με φυσικό αέριο, για το οποίο είχε μεσολαβήσει η ΕΕ, καθώς και για μη προμήθεια προπληρωμένου φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Αντίθετα, αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι η Ρωσία προμηθεύει με προπληρωμένο από το Κίεβο φυσικό αέριο τις περιοχές που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Naftogaz της 23ης Φεβρουαρίου, η ουκρανική εταιρεία παρήγγειλε 114 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους όρους του «Χειμερινού Πακέτου» εφοδιασμού με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά η Gazprom παρέδωσε μόνο 47 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η Naftogaz θεωρεί ότι αυτή η μη παράδοση του προπληρωμένου φυσικού αερίου παραβιάζει το δεσμευτικό πρωτόκολλο που υπεγράφη από τον Ρώσο υπουργό ενέργειας Alexander Novak, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Günther Oettinger και τον Ουκρανό υπουργός ενέργειας Yuriy Prodan στις 30 Οκτωβρίου 2014, στις Βρυξέλλες.

Την τελευταία ημέρα της θητείας του ως Επίτροπος Ενέργειας, ο Oettinger βοήθησε να επιτευχθεί μια συμφωνία βάσει της οποίας η Ρωσία θα συνέχιζε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία στη διάρκεια του χειμώνα σε αντάλλαγμα για τις πληρωμές που χρηματοδοτούνται εν μέρει από τους δυτικούς πιστωτές του Κιέβου.

Η εν λόγω συμφωνία προσωρινά κατεύνασε τις ανησυχίες για ένα νέο «ενεργειακό πόλεμο» Δύσης και Ρωσίας.

Σύμφωνα με την Naftogaz, το υπόλοιπο του προπληρωμένου αερίου της εταιρείας με την Gazprom ως την 23η Φεβρουαρίου ανήλθε στα 287 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Naftogas έχει αρνηθεί επίσης τις μεταφορές φυσικού αερίου από την Gazprom στις περιφέρειες του Donetsk και Lugansk, οι οποίες δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Η Ουκρανία έχει διακόψει τις παραδόσεις στην περιοχή «λόγω των ζημιών στις υποδομές», ανέφερε σε ανακοινωθέν η Naftgaz.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία περιέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε περιοχές που κατέχονται από φιλορώσους αντάρτες, και η Μόσχα άρχισε να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τις αποσχισθείσες περιοχές άμεσα, για πρώτη φορά.

Παρόλο που ο Ρώσος Πρωθυπουργός Dmitry Medvedev ισχυρίζεται ότι οι μεταφορές φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία ήταν «ανθρωπιστική βοήθεια», εκπρόσωπος της Gazprom τόνισε ότι οι προμήθειες στις περιοχές που ελέγχουν φιλορώσοι αντάρτες μεταφέρθηκαν στο πλαίσιο της σύμβασης με την Naftogaz.

Η Gazprom δήλωσε σήμερα (24 Φεβρουαρίου) ότι έχουν απομείνει στην Ουκρανία 219 εκατ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε δύο ημέρες. Χωρίς νέα πληρωμή, η Ρωσία θα αναγκαστεί να σταματήσει τις προμήθειες προς την Ουκρανία, πρόσθεσε η Gazprom, σύμφωνα με το Reuters.

Η Gazprom πρόσθεσε ότι υπάρχει «σοβαρός» κίνδυνος για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αφού το Κίεβο δεν προέβη στην προπληρωμή.

Η Naftogaz δεν θα πληρώσει τους λογαριασμούς της Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την στρατιωτική ζώνη, η οποία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης, τόνισε εκπρόσωπος της Naftogaz ήταν εισηγμένες στο ουκρανικό εθνικό ραδιόφωνο.

EurActiv

X