Γ. Σταθάκης στη Euractiv.gr: Προχωράμε συντεταγμένα για την ενεργειακή μετάβαση

Πριν από λίγες ημέρες (11 Δεκεμβρίου) η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στο πλαίσιο του «Πακέτου Καθαρής Ενέργειας για Όλους» την έναρξη της λειτουργίας της Πλατφόρμας για τη Μετάβαση των Περιοχών με Άνθρακα (Coal Regions in Transition Platform). Στόχος της Πλατφόρμας είναι η ανάπτυξη πολιτικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών στήριξης των λιγνιτικών περιφερειών για την σταδιακή τους απεξάρτηση από την οικονομία του άνθρακα με χρονικό ορίζοντα το 2021-2030.

 

Την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Πλατφόρμας κήρυξε σε εκδήλωση στο Στρασβούργο ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, παρουσία του Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, επιτρόπου Δράσης για το Κλίμα και την Ενέργεια, και της Κορίνα Κρέτσου, επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με τους εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη στήριξη του διαρθρωτικού μετασχηματισμού, χρησιμοποιώντας εξατομικευμένες λύσεις και όλα τα διαθέσιμα μέσα», ανέφερε ο κ. Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση. «Στόχος μας είναι να δούμε κάθε περιοχή να αποκομίζει οφέλη από τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας και προωθώντας τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες», πρόσθεσε.

Η Πλατφόρμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθώς η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας θα δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή από την στιγμή που εκεί είναι εγκατεστημένα τα 12 από τα 14 λιγνιτικά εργοστάσια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ για την απόσυρση λιγνιτικού δυναμικού λόγω υψηλών εκπομπών ρύπων από τις 7 μονάδες που θα αποσυρθούν έως το 2027, οι 6 βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια (Καρδιά 1, 2, 3 και 4, Αμύνταιο 1 και 2).

Σε αποκλειστική δήλωσή του στη Euractiv.gr Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε την στόχευση της αλλαγής του αναπτυξιακού υποδείγματος σε μια πιο περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη κατεύθυνση για τις λιγνιτικές περιοχές. «Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο, ώστε να μην πλήξει περιοχές που μεγάλο μέρος της οικονομίας τους βασίζεται στην παραγωγή λιγνίτη» είπε ο κ. Σταθάκης. «Η ενεργός και ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε αυτή τη διαδικασία αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος» προσέθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, σαράντα μία περιφέρειες σε 12 κράτη μέλη εξορύσσουν ενεργά άνθρακα, παρέχοντας άμεση απασχόληση σε περίπου 185.000 πολίτες ωστόσο ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 70% μεταξύ του 2008 και του 2014.

Ως ένα θετικό βήμα χαιρέτισε την πρωτοβουλία ο Νίκος Μάντζαρης, Υπεύθυνος Τομέα Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής στη WWF Ελλάς σε δήλωσή του στη Euractiv.gr εκφράζοντας παράλληλα όμως επιφυλάξεις για το πως θα κατανεμηθούν οι επενδυτικοί της πόροι. «Η πλατφόρμα ξεκίνησε την πορεία της επιχειρώντας να πατήσει σε δύο βάρκες. Η μία σχετίζεται με τη στήριξη των εργαζομένων και των τοπικών οικονομιών και η άλλη με τη διαιώνιση του λιγνιτικού μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής ενδεδυμένου με τον μανδύα του «καθαρού κάρβουνου». Κάτι τέτοιο εκτός από αντιφατικό είναι και μη ρεαλιστικό καθώς οι επενδύσεις σε τεχνολογίες αποθήκευσης άνθρακα έχουν αποδειχθεί πανάκριβες και αναποτελεσματικές» σημείωσε ο κ. Μάντζαρης.

«Η νέα πλατφόρμα πρέπει από την αρχή να διοχετεύσει τους πεπερασμένους πόρους της για τη χρηματοδότηση βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα βοηθήσουν τις τοπικές οικονομίες να απεξαρτηθούν, σταδιακά μεν, αλλά οριστικά δε, από  το κάρβουνο» προσέθεσε.

Θα επιτρέψουν οι Θεσμοί την παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την Ελλάδα;

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) ασκεί έντονη επιρροή στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν στην πρόληψη παραβιάσεων της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, γράφει ο Νίκος Μάντζαρης.

Ο Νίκος Μάντζαρης είναι …