Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: στάλθηκε στις Βρυξέλλες το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ με σημαντικές αλλαγές

Αποκάλυψη euractiv.gr: Η Ελλάδα αλλάζει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα [economix - pexels - pixabay]

Υποβλήθηκε σήμερα Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια εβδομάδα πριν την καταληκτική προθεσμία, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, σε συνέχεια της έγκρισής του από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Η υποβολή του σχεδίου έγινε μια εβδομάδα πριν την καταληκτική προθεσμία – κάτι που δεν ανέδειξε το ΥΠΕΝ – και η κυβέρνηση φρόντισε – συμβολικά; – αυτό να γίνει την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η συγκρότηση της Διϋπουργικής Επιτροπής Απολιγνιτοποίησης, που ανέλαβε τη πλέον εμβληματική δράση που περιλαμβάνεται στο ΕΣΕΚ, δηλαδή την απόσυρση του λιγνίτη από την ηλεκτροπαραγωγή και το ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Θυμίζουμε ότι η EURACTIV είχε αποκαλύψει πως η Ελλάδα, μεταξύ 6 χωρών, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνηση είχε καθυστερήσει σχεδόν ένα μήνα να υποβάλλει το αρχικό σχέδιο (πέρυσι τέτοια εποχή), ενώ η ελληνική EURACTIV αποκάλυψε προκαταβολικά τόσο την κατάθεση του προσχεδίου όσο και την πρόθεση της νέας, τότε, κυβέρνησης Μητσοτάκη να αλλάξει το ΕΣΕΚ, πριν τις επίσημες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ομολογουμένως εντυπωσιάζει – και αποδεικνύει εν μέρει την προσήλωση αλλά και την προετοιμασία της κυβέρνησης σε κάποιες πολιτικές – ότι ανάμεσα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και την υποβολή του σχεδίου στις Βρυξέλλες μεσολάβησαν μόλις 3,5 μήνες, όταν το σχέδιο περιλαμβάνει μια τεράστια πολιτική και οικονομική αλλαγή: την απολιγνιτόποιηση και τον μετασχηματισμό σχεδόν του συνόλου της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στο τελικό κείμενο ενσωματώθηκαν στοιχεία που προέκυψαν από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, τόσο από τα 168 σχόλια που κατατέθηκαν στον ιστοχώρο του Opengov όσο και από τις προτάσεις και παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν στο ΥΠΕΝ.

Ενδεικτικά, σημειώνει το Υπουργείο, σε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης προστέθηκαν στοιχεία για θέματα χωρικού, βιοκλιματικού, πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού, ενώ αναδείχθηκε η αλληλεξάρτηση των επιμέρους στόχων και η απαίτηση για συνολική αλλαγή του προτύπου κατανάλωσης, μέσω της μεγαλύτερης αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και εφαρμογών.

Ελήφθησαν υπόψη σχόλια για την λειτουργία του μηχανισμού διακυβέρνησης του ΕΣΕΚ, ενώ αναφορικά με την εμβληματική προτεραιότητα της απολιγνιτοποίησης, παρατέθηκε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.

Για τη μείωση των εκπομπών ρύπων στον τομέα των μεταφορών, τονίστηκαν περαιτέρω δράσεις αστικής κινητικότητας και μικροκινητικότητας, ενώ ενσωματώθηκε και η διάσταση της παραγωγής ενέργειας από δευτερογενή καύσιμα στα σχέδια στρατηγικής για τη διαχείριση αποβλήτων.

Στην ενότητα για τις ΑΠΕ επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος συμμετοχής της υδροηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά των έργων με ταμιευτήρες, αλλά και η σημασία της υλοποίησης πιλοτικών –σε πρώτη φάση- εφαρμογών για τις νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν τη σύζευξη ενεργειακών τομέων (sectorcoupling).

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε σχετικά:

«Το Υπουργείο ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες στην ευρεία δημόσια διαβούλευση, που ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική.Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα του Σχεδίου και του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η κοινωνία στο σύνολό της για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων που προβλέπει. Η εκπόνηση του Σχεδίου τελείωσε, η πρόκληση της υλοποίησης των φιλόδοξων στόχων που προβλέπει είναι μπροστά μας. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή και να συνεισφέρουμε στο μέτρο που μας αναλογεί στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων, για μεγάλη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και για εκμηδενισμό τους έως το 2050».

X