Έρευνα: Ανεπαρκές μάρκετινγκ και υψηλές τιμές επηρεάζουν τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

[Frank Hebbert/Flickr]

Η έλλειψη σταθμών φόρτισης και οι υψηλές τιμές αποτελούν βασικές αιτίες για την καθυστέρηση της προόδου αναφορικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (6 Σεπτεμβρίου) από την υπηρεσία Μεταφορών και Περιβάλλοντος (T&E), καταδεικνύεται ότι το ανεπαρκές marketing και η μακρόχρονη αναμονή παράδοσης διαδραματίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο.

Στην  Ευρώπη, έχουν πουληθεί μόνο 20 ηλεκτρικά οχήματα, σε σύγκριση με 417 βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα μοντέλα. «Η έρευνα της T&E διαπίστωσε, ακόμη, ότι πολλά από αυτά τα μοντέλα, δεν διατίθενται προς πώληση σε εκθεσιακούς χώρους – κυρίως το Opel/Vauxhall Ampera και το Bolt- ενώ μερικά εξ αυτών παρουσιάζουν μεγάλους χρόνους αναμονής, εξαιτίας έλλειψης της παραγωγικής ικανότητας, όπως το Hyundai Ioniq και το BMW i3».

Γερμανία: Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις ποσοστώσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Την εισαγωγή ποσοστώσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προετοιμάζει η Γερμανία, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να υποστηρίζει ότι σύντομα θα προταθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η EURACTIV Γερμανίας μεταδίδει.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Jochen Flasbarth, το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται να …

Τα δεδομένα που αναλύθηκαν από την T&E καταδεικνύουν ότι «οι κατασκευαστές προσπαθούν να πουλήσουν ηλεκτρικά οχήματα -όπως αποδεικνύουν οι δαπάνες στον τομέα του marketing». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ινδία που ευελπιστεί, ότι μέχρι το 2030 όλα τα αυτοκίνητα στους δρόμους της θα είναι ηλεκτρικά.

Πάντως, στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Νορβηγία, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δαπάνησαν κατά μέσο όρο μόνο το 2,1% του προϋπολογισμού τους για την προώθηση πωλήσεων σε οχήματα με μηδενικές εκπομπές και 1,6% σε υβριδικά μοντέλα.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, ότι δεν έχουν γίνει προσπάθειες προσέλκυσης νέων πελατών, παρόλο που η μελέτη αναφέρει ότι «περίπου το 30% των Γερμανών, Γάλλων και Βρετανών καταναλωτών ισχυρίζονται ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό όχημα».

Επενδύουν στην ηλεκτροκίνηση οι Ευρωπαϊκές πόλεις

Η ηλεκτροκίνηση στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις κερδίζει συνεχώς έδαφος και αποτελεί μια από τις στρατηγικές τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση των μεταφορών. Η Euractiv.gr στο πλαίσιο του θεματικού φακέλου …

Εξαίρεση αποτελεί ο υψηλός προϋπολογισμός που διατίθεται για την προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία. Συγκεκριμένα, η μελέτη υπογραμμίζει ότι η BMW δαπανά το 24% του προϋπολογισμού της για τα ηλεκτρικά οχήματα στη Νορβηγία, ενώ η Daimler το 14%.

Η T&E κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πώληση των συγκεκριμένων οχημάτων αναπόφευκτα θα έχει χαμηλή απόδοση στην πλειονότητα της Ευρώπης, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές ανέρχεται περίπου στο ήμισυ του επιπέδου που προβλέπεται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η ΕΕ δεν πήρε το μάθημά της από το Dieselgate

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη δεν έμαθαν τίποτα από το σκάνδαλο με το παράνομο λογισμικό που είχε εγκαταστήσει η Volkswagen στα ντιζελοκίνητα οχήματά της και οδήγησε σε επιβολή μεγάλων προστίμων στις ΗΠΑ την ίδια ώρα που η Ευρώπη δεν …

Τέλος, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το European Automobile Manufacturers Association τον Ιούνιο, αναφέρει ότι σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης για «οχήματα με εναλλακτικά καύσιμα» στην ΕΕ κατά 37,6% το πρώτο τρίμηνο του 2017.