Επίσκεψη Παυλόπουλου στο Ισραήλ με φόντο την ενέργεια

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος

Στο Ισραήλ θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις 29-31 Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.gr. Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Παυλόπουλου θα βρεθεί η ενέργεια, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η εν λόγω επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας επισημοποιεί τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και αναμένεται να δώσει έμφαση στο ρόλο της Ελλάδος και του Ισραήλ ως εγγυήτριες δυνάμεις σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Προσβλέπει δε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων  στους τομείς του εμπορίου και  του τουρισμού αλλά και της ενέργειας. Στις συνομιλίες θα επισημανθεί και η δυναμική μεταφοράς φυσικού αερίου από τα πλούσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδος.

>>Διαβάστε: Στο επίκεντρο η μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ

Η επίσκεψη άλλωστε κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική μετά το πράσινο φως που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή του αγωγού TAP, αλλά και την ανάθεση στην κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Bonatti S.p.A (Ιταλία) και J&P ΑΒΑΞ Α.Ε (Ελλάδα) της κατασκευής δύο τμημάτων του αγωγού στη Βόρειο Ελλάδα.

Τα τμήματα αυτά καλύπτουν περίπου 360 χλμ. αγωγού που θα εκτείνεται από την Καβάλα μέχρι την Ιεροπηγή (ελληνο-αλβανικά σύνορα). Η γαλλική Spiecapag επικράτησε για την κατασκευή του τρίτου ελληνικού τμήματος (μήκους 185 χιλιομέτρων) και δύο τμημάτων επί αλβανικού εδάφους.

Το χερσαίο τμήμα του TAP θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και, μετά από διαδρομή 550 περίπου χιλιομέτρων σε ελληνικό έδαφος και 215 χιλιόμετρα σε αλβανικό έδαφος, θα φτάνει στην πόλη Φιέρι. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού κάτω από την Αδριατική έχει μήκος 105 χιλιόμετρα και με χερσαία διαδρομή 8 χιλιομέτρων θα συνδεθεί με το ιταλικό εθνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου.

Ο αγωγός ΤΑP αποσκοπεί στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, μεταφέροντας 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος από το κοίτασμα Shah Deniz 2 της Κασπίας Θάλασσας. Θα εξυπηρετήσει και συνδέσεις με το Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (Interconnector Greece Bulgaria-IGB) και τον Αγωγό Ιονίου-Αδριατικής (Ionian Adriatic Pipeline–IAP).

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ο TAP θα αποφέρει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 2,3 δις ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση του αγωγού θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Μύρνα Νικολαΐδου-EurActiv.gr   

*φωτογραφία  [Left.gr]