Επανεκκίνηση του αγωγού Turkish Stream φέρνει η συμφιλίωση Ρωσίας-Τουρκίας

Η διαδρομή του αγωγού Turkish Stream. [Gazprom]

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα (8 Αυγούστου) ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για την υλοποίηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.

Παρακάμπτοντας το Κίεβο και τιμωρώντας της Σόφια για το πάγωμα της  κατασκευής του αγωγού South Stream, ο νέος αγωγός Turkish Stream θα ταξιδέψει σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα προς την τουρκική πόλη της Υψήλα, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στόχος του είναι να μεταφέρει 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού τζετ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας στις 24 Νοεμβρίου 2015, οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας επιδεινώθηκαν σημαντικά και το έργο είχε παγώσει.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουν άμεσα μέτρα για την υλοποίηση του έργου αυτού, να το συζητήσουμε και να πάρουμε μια απόφαση», ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, παραθέτοντας συνέντευξη του Ερντογάν σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχει «κανένα απολύτως εμπόδιο» για να μην προχωρήσει το έργο, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα (9 Αυγούστου) με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο Τούρκος Πρόεδρος «επαίνεσε» τον  Πούτιν για τη στάση του που κράτησε κατά την απόπειρα πραξικοπήματος λέγοντας ότι δεν τον επέκρινε για τον αριθμό των ανθρώπων που απομάκρυνε από το στρατό ή το δημόσιο τομέα .