Ελληνική πρόταση για φρένο στις τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ

Οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη δημιουργία ενός ταμείου σε ολόκληρη την ΕΕ για την αντιστάθμιση των αυξήσεων της τιμής του φυσικού αερίου. [Copyright: European Union]

Η Ελλάδα έχει προτείνει έναν μηχανισμό σε όλη την ΕΕ για την αντιστάθμιση απότομων διακυμάνσεων της τιμής του φυσικού αερίου για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε υψηλά επίπεδα φέτος καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία του κορονοϊού και η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από την προσφορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει αυτή τη στιγμή μια «εργαλειοθήκη» μέτρων που θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες στις 21-22 Οκτωβρίου. Σε κοινή επιστολή προς τον επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, Πασχάλ Ντονόχοε, οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη δημιουργία ενός ταμείου σε ολόκληρη την ΕΕ για την αντιστάθμιση των αυξήσεων της τιμής του φυσικού αερίου.

Ο μηχανισμός θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια από προκαταβολές δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα που θα διατεθούν στις χώρες της ΕΕ με βάση την κατανάλωση θέρμανσης και ισχύος και το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους, ανέφεραν στην κοινή επιστολή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει επίσης πλειστηριασμό πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα μέσω του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, η οποία θα παράγει επιπλέον έσοδα για τις χώρες της ΕΕ για να τους βοηθήσει να χρηματοδοτήσουν προγράμματα αντιστάθμισης για τους καταναλωτές τη χειμερινή περίοδο.

«Η άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και κατ ‘επέκταση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι μια σημαντική πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, μόνο, σε εθνικό επίπεδο», αναφέρεται στην επιστολή.

Η Ελλάδα τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν επιπλέον ενεργειακό κόστος 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τον επόμενο χειμώνα.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν αργότερα τον Οκτώβριο την ιδέα της δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου της ΕΕ και της αποσύνδεσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν