Η Ελλάδα παγώνει τον αγωγό Ποσειδώνα λόγω του αδιεξόδου μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας

Poseidon-pipeline-IGI

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ/ Η Αθήνα δεν σκοπεύει να προωθήσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία για τον αγωγό Ποσειδώνα, καθώς θεωρείται ως άμεσος ανταγωνιστής του  αγωγού TAP, που υποστηρίζεται από την ΕΕ κατά τη διάρκεια μιας επικείμενης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα.

Η Ελλάδα εγκαινίασε χθες, Τρίτη (17 Μαΐου). την κατασκευή ενός τμήματος 550 χιλιομέτρων του Trans-Adriatic Pipeline (TAP), με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ανυπομονεί για τις 8.000 θέσεις εργασίας που θα φέρει σε μια χώρα που πλήττεται από την κρίση. Προγραμματισμένος να λειτουργήσει από το 2019, ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου ανοικτής θαλάσσης του Αζερμπαϊτζάν Shah Deniz 2, μέσω δυτικής Τουρκίας, στην Ελλάδα, την Αλβανία και σε όλη την Αδριατική μέσω της Ιταλίας. Ο Τσίπρας είπε ο αγωγός θα εγκαινιάσει μια «νέα εποχή» για την Ελλάδα και την Ευρώπη

«Ο TAP είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα άμεσων ξένων επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα», τόνισε ο Τσίπρας κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ένα άμεσος ανταγωνιστής του υποθαλάσσιου τμήματος του TAP είναι ο Ποσειδών, ένα σχέδιο υποθαλάσσιου αγωγού της Gazprom με στόχο να φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς την Ιταλία. Ένα «Μνημόνιο Κατανόησης» για την ανάπτυξη του Ποσειδώνα υπεγράφη στις 24 Φεβρουαρίου μεταξύ της Gazprom, της ιταλικήςEdison και της ΔΕΠΑ. Αλλά δεν είναι ακόμα σαφές πώς το ρωσικό φυσικό αέριο θα φθάσει στην Ελλάδα, με δύο επιλογές να βρίσκονται  σήμερα στο τραπέζι – μέσω Τουρκίας ή Βουλγαρίας.

«Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα»

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται στην Αθήνα στις 28 Μαΐου και δημοσιεύματα στην Αθήνα αναφέρουν ότι η ενέργεια θα είναι υψηλά στην ατζέντα. Μερικά αναφέρουν ότι ο αγωγός Ποσειδών θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών. Ωστόσο, η EurActiv.com έμαθε ότι ο κύριος στόχος της επίσκεψης του Πούτιν στην Ελλάδα δεν θα είναι τα θέματα ενέργειας.

Διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο θέμα είπαν στην EurActiv.com ότι θα υπάρξει μια συζήτηση για την ενέργεια, αλλά  «χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα». Λαμβάνοντας υπόψη τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, καμία συζήτηση για θέματα ενέργειας δεν θα μπορούσε να είχε πρόοδο, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Πράγματι, μετά την κατάρριψη του ρωσικού τζετ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας στις 24 Νοεμβρίου 2015, οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, και ο αγωγός «Turkish  Stream», που έχει ως στόχο να φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας έχει αναβληθεί.

Η EurActiv πληροφορήθηκε ότι οι δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό. Αθήνα και Μόσχα θα εξετάσουν επίσης την προοπτική της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, χωρίς να παραβιάζεται το εμπάργκο, καθώς και ρωσικές επενδύσεις στην ΔΕΠΑ, τη ΔΕΗ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ελεύθερο καθεστώς βίζας για τους Ρώσους

Πριν από τη σύγκρουση με την Ουκρανία, η Μόσχα είχε  συνομιλίες με την ΕΕ για την κατάργηση της βίζας για τους Ρώσους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, αλλά οι συνομιλίες ανεστάλησαν.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα θα εξετάσει τις δυνατότητες να ξεπαγώσει η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας των Ρώσων που ταξιδεύουν προς την ΕΕ. «Αν αυτό συμβεί για την Τουρκία, την Ουκρανία […] θα πρέπει να την απελευθερώσουμε και για τους Ρώσους», δήλωσε η πηγή.

«Θα έχουμε σοβαρή συζήτηση πάνω στον τουρισμό με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας», σημείωσε οι πηγές.

Ενίσχυση πολιτικού διαλόγου

Ένας άλλος στόχος για την ελληνική διπλωματία είναι να ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο εθνών. «Θέλουμε να ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο με τη Ρωσία […] υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που συμφωνούμε και κάποια άλλα  που διαφωνούμε».

Η πηγή αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύγκρουση στη Συρία, η οποία συνδέεται με την κρίση των προσφύγων, καθώς και στο Κυπριακό.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα για τους Έλληνες είναι η σύγκρουση στην Ουκρανία,  καθώς η Μαριούπολη, μια ουκρανική πόλη με σημαντικό ρωσικό πληθυσμό, έχει επίσης μια μεγάλη ελληνική κοινότητα.

Οι δύο χώρες θα μιλήσουν επίσης για πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς το 2016 έχει οριστεί ως διαπολιτιστικό έτος μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Σαράντης Μιχαλόπουλος|EurActiv.com

*φωτογραφία [IGI]