ΕΚ: Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τους αγωγούς ισχύουν και για τις τρίτες χώρες

[Flickr]

«Πράσινο φως» στην υιοθέτηση νέου κανονισμού που αφορά στην επιβολή κοινών κανόνων για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου, έδωσε σήμερα (21 Μαρτίου) η Επιτροπή Ενέργειας και Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Πολύ συχνά, η προμήθεια φυσικού αερίου χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγωνιστούμε για πλήρη νομική σαφήνεια της ισχύουσας νομοθεσίας. Αυτή ακριβώς είναι η ουσία της Ενεργειακής Ένωσης και της τροποποιημένης Οδηγίας», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ, Jerzy Buzek.

Ειδικότερα, αγωγοί φυσικού αερίου, όπως για παράδειγμα από τη Ρωσία (συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2), τη Νορβηγία, την Αλγερία, τη Λιβύη, την Τυνησία και το Μαρόκο, θα πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες, κυρίως την τρίτη δέσμη μέτρων για την ενέργεια: πρόσβαση τρίτων σε υποδομές, απαιτήσεις για τη διαφάνεια, δίκαιοι δασμοί και αλυσίδα εφοδιασμού από την παραγωγή έως τη διανομή φυσικού αερίου.

«Ο παρών κανονισμός δεν τάσσεται ενάντια σε κάποιο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο ή οποιονδήποτε συμμετέχων στην αγορά. Από τώρα και στο εξής, οι κανόνες θα είναι ίσοι με κάθε επενδυτή και φορέα εκμετάλλευσης. Όσοι δρώντες συμμορφώνονται δεν θα έχουν κανέναν λόγο ανησυχίας και θα επωφεληθούν από τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, γεγονός που θα διασφαλίσει τον πραγματικό ανταγωνισμό, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα μιας εύρυθμης αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη που θα παρέχει στους πολίτες ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια χωρίς διακρίσεις», υπογράμμισε ο κ. Buzek.

Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Zdzisław Krasnodębski, τόνισε ότι «Αν η ΕΕ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το ενδεχόμενο ύπαρξης μιας εσωτερικής αγοράς ενέργειας που πραγματικά λειτουργεί εύρυθμα, τότε όλοι πρέπει να παίξουν με τους ίδιους κανόνες. Η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

ΕΚ: Διαφωνία Ευρωβουλευτών για τα έργα φυσικού αερίου

Κατά της πρότασης που υπέβαλε η Ομάδα των Πρασίνων αναφορικά με «έργα κοινού ενδιαφέροντος» που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα ψήφισαν κατά πλειοψηφία οι Ευρωβουλευτές την περασμένη εβδομάδα.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι: «Σε μια εποχή που η Ρωσία αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι δεν αποτελεί αξιόπιστο διεθνή εταίρο, θα πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η κατασκευή νέων αγωγών, όπως ο Nord Stream 2, δεν έχει κανένα νόημα και θα προκαλέσει περαιτέρω διαχωρισμό μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης».

X